Utenfor Eldorado bibliotek står frivillige Kristin Føyn Føyen og informerer om gjenbruksmat til forbipasserende. Foto: Vilde Gotschalksen

Vil minske matsvinn

Oslo kommune arrangerer Oslo Waste Reduction Week for å få byen til å kaste mindre mat.
Tirsdag, 22 november, 2016 - 12:18

Gjennom Oslo Waste Reduction Week, har Oslo kommune arrangert lunsjseminar om matsvinn og overskuddsmat.  Kristin Frøy Føyen jobber frivillig under årets arrangement, og håper hun kan være med på å sette fokus på hvor mye mat som kastes.

- Alle kaster jo mat, og det er vanskelig å ikke kaste noe, men jeg prøver å kaste så lite som mulig, sier Føyen.

Føyen er aktiv i Framtiden i våre hender sitt studentlag i Oslo, og deres hovedsaker er miljø, mat og klesindustrien. Flere fra organisasjonen er derfor med på å arrangere dagens seminar, og jobber med å informere folk om problemstillingen.

- Kasting av mat er noe det er lett å gjøre noe med, og jeg tror man kan oppnå mye ved å informere om dette, forteller Føyen.

Hun vil anbefale studenter å spise mer restemat, da man også kan spare mye penger på dette.

- Som studenter lager vi ofte mat til kun en eller to personer, og mye man får kjøpt på butikken kommer i gigantiske porsjoner. Så da er det lurt å ta vare på restene, og lage restemiddager, avslutter Føyen.

Matsvinn på agendaen

Kaja Knutsdotter Fjørtoft er spesialkonsulent i Bymiljøetaten, og ansvarlig for dagens foredrag. Hun er en av de som ønsker å skape bevissthet rundt temaet matsvinn. 


Arrangør Kaja Knutsdotter Fjørtoft. Foto: Vilde Gotschalksen

- Vi ønsker å minne folk på hvordan de kan redusere eget matsvinn ved å spise opp maten, planlegge innkjøp, og bli klar over hvor mye mat som faktisk kastes hvert eneste år. Vi vil inspirere folk til å gjøre noe med det, for det trenger ikke være vanskelig.

Til tross for at Oslo ikke formelt tar del av det europeiske arrangementet European Waste Reduction Week, blir det brukt mellom 50-60 000 kroner på ukens arrangementer og annonseringer. Fjørtoft mener det er viktig å markere uken også her i byen.

- Oslo kommune ønsker å sette matsvinn og forbruk på dagsorden. Arrangementene vi har denne uken kan være med på å gi innbyggerne i Oslo kunnskap om hvor mye matavfall som kastes hvert eneste år, men også hva som kan gjøres med det. Vi ønsker rett og slett å spre informasjon.


- De 355 000 tonnene med mat nordmenn kaster hvert år ville utgjort så mye som 1.775.000.000 wraps. Mye av maten som blir kastet kunne fortsatt vært spist, forteller foredragsholder og spesialkonsulent i Bymiljøetaten, Fjørtoft. Foto: Vilde Gotschalksen

Grønn fredag

Fredag denne uken går den beryktede Black Friday av stabelen, hvor kjøpehysteriet er på topp.

Som en motpol til dette blir det arrangert flere byttemarkeder av blant annet Den Norske Turforening og biblioteket på Holmlia.

Også Framtiden i våre hender og frivilligsentraler som appen Tise, slenger seg med på den grønnere trenden.

Emneord: 
Tags: