Bruktmarkedet på Skimuseet under Holmenkollbakken. Foto: Alf Simensen

Gjenbruk for fremtidige pudderdager

Mandag arrangerte Pant for pudder bruktmarked og foredrag om gjenvinning på skimuseet.
Torsdag, 26 januar, 2017 - 08:36

Det er en mørk, men ikke veldig kald mandag ettermiddag i Holmenkollen. Bakken er isete, men det er ikke mye snø å se i terrenget. Det er nettopp dette Protect our Winters vil vekke oppmerksomhet rundt nå som de arrangerer bruktmarked på Skimuseet. Klokken er litt over halv seks.

Butikken er stengt for sesongen, men holder i kveld åpent for bruktsalg av ski- og turutstyr. Inne står fem jenter og venter. Dørene har vært åpne for innlevering av utstyr siden klokken tolv, men foreløpig er det ikke mange kunder å se. Det bugner heller ikke av innlevert utstyr. 

— Vi hadde nok hatt flere kunder og bedre utvalg om vi hadde hatt en mer sentral plassering. Tidligere har vi holdt bruktmarked på Revir i folkepassasjen, da kom det så mye utstyr at vi nesten ikke hadde plass til alt. Selv om jeg tror nok det er en del folk her i Holmenkollen som sitter på flere ski enn det de står på, sier Ina Vikøren.

Arrangeres Klimafestival

Bruktmarkedet er en del av Klimafestivalen§112, og den er organisert under navnet Pant for pudder, som er et samarbeidsprosjekt mellom Infinitum og Protect Our Winters (POW).

Infinitum drifter pantesystemet i Norge, og POW er en frivillig miljøorganisasjon med fokus på å bevare vinteren og de gode ski- og snowboardmulighetene.


POW-jentene Charlott Sandor Johansen (t.v) og Karoline Næs i #pantforpudder-gensere. Foto: Alf Simensen

— Vi er en gjeng vintersportsinteresserte mennesker som også vil ta vare på klima og miljø for å sikre at vi har en hvit vinter i flere generasjoner fremover, sier Charlott Sandor Johansen fra POW.

Et viktig tema for POW er transport og hvordan man reiser.

— Skal fem stykker på tur kan man få plass til alle i en bil, istedenfor fem forskjellige biler. Det er også bra å bruke nærmiljøet mer. Du trenger ikke å dra til Alpene for helgetur, fortsetter Johansen.

På lag for miljøet

De to organisasjonene har gått sammen om å starte aksjonen Pant for pudder, som har stått bak flere arrangementer, som mandagens bruktmarked for ski- og turutstyr. 

Ved skistativet står en kar og snakker i telefonen mens han studerer et par twintipski. 

— De er jo godt brukt, men er de eneste aktuelle her nå. 300 kroner er ikke akkurat mye, sier han.

En representant fra Protect Our Winters Norge annonserer at nå starter foredraget til Ina Vikøren. De som vil høre kan trekke inn i auditoriet opp trappen.

Vikøren holder foredrag om bærekraftig friluftsliv. Hun er ambassadør for Infinitum og frontfigur for POW Norge og lever av å holde foredrag om hvordan man kan drive bærekraftig friluftsliv, samt leve for å stå på ski i fløyelsmyk puddersnø.


Infinitum Movement-ambassadør Ina Vikøren. Foto: Alf Simensen

Bevisstgjøre egne valg

— Det er litt ironisk at vi i vintersportsmiljøet har et såpass stort forbruk av utstyr, når vi kanskje er de som er mest avhengige av snø om vinteren for å kunne gjøre det vi elsker. Det er viktig å være bevisst på hvilke valg man tar når man kjøper utstyr, for å passe på naturen, sier Vikøren.


Bruktutstyr og Vipps. Foto: Alf Morten Røyr

Hun forteller at når du som forbruker kjøper en vare, gir du din stemme til produsenten for at de skal fortsette å produsere. Da er det viktig å være obs på miljøetikken til merkene man handler fra. 

— Selvom det står et norsk flagg på skiene dine, er de mest sannsynlig sendt halve jorda rundt før de havner i butikk, sier Vikøren.

— Tenk litt over hvor du kan bidra. Ikke kast mat, pant flaskene dine, resirkuler hjemme, gå til jobben istedenfor å ta bilen. Småting som folk sikkert har hørt en million ganger før. Ikke prøv å gjøre alt, for da blir du bare sliten, men alle kan gjøre noe, det hjelper, sier Vikøren.

For å runde av kvelden og minne folk på hva man kan gå glipp av hvis man ikke dukker opp på bruktmarked og jobber for miljøet, ble den norske skifilmen “Supervention II” av Field Productions vist på lerretet.