Elise Sandved gikk i marsjen med moren og morens amerikanske venninner. Foto: Lars Dønvold Myhre

Trump skaper kjærlighet i Oslos gater

2000 deltok i kvinnemarsjen hvor alle var velkomne. Marsjen gikk fra Youngstorget til Stortinget.
Tirsdag, 24 januar, 2017 - 12:52

Kvinner, menn, små barn og besteforeldre. Nordmenn og amerikanere. Det kunne virke som hele det demografiske Oslo hadde møtt opp på Youngstorget lørdag 21. januar for å marsjere for samhold og raushet. Denne dagen var alle forskjeller lagt igjen hjemme.

Sitatet fra Hillary Clintons FN-tale: «Kvinnerettigheter er menneskerettigheter, og menneskerettigheter er kvinnerettigheter» dominerte på de fargerike protestplakatene.

Women’s March ble arrangert over hele verden som en reaksjon på innsettelsen av hennes kontroversielle motkandidat i det amerikanske valget. Allikevel ble det presisert gang på gang at dette ikke var en anti-Trump-marsj, men en verdiplattform for hva slags samfunn vi ønsker oss for framtiden.

— Det er fint å kunne stå sammen, sier Pernille Hansen, en av deltakerne.

— Selv om dette er Women’s March, handler det om andre ting enn kvinnekamp. Både kvinner, menn, miljøaktivister og feminister er velkomne. Dette er fellesskap, avslutter hun.

Gradestokken krøp nedover på minussiden, men det var ikke kulde man følte på Youngstorget. En følelse av kjærlighet og glødende lidenskap varmet opp den velkjente plassen. Idet marsjen tok veien mot Stortinget kunne man se de brennende faklene lyse opp alle de forventningsfulle ansiktene.

Arrangeres over hele verden

Brit-Agnes Sværi, arrangøren av Women’s March Norway, hadde selv aldri gått i en markering, men da hun tok kontakt med koordinatorene for Women’s March on Washington, ble hun møtt med fantastisk respons. Hun fikk sin 22 år gamle sønn til å hjelpe henne med å lage facebook-arrangement, noe hun heller aldri hadde gjort.

— Han spurte meg om jeg var helt sikker på dette. Jeg svarte at det er aldri feil å stå opp for sine verdier.

På lørdag møtte Sværi opp med klar tale til folkemengden på 2000 deltakende.

— Å organisere og mobilisere markeringer over alle syv verdensdeler, det krever sin kvinne, sa hun til den applauderende folkemengden.

Hør hele Brit-Agnes Sværis velkomsttale her. 

 

Folk i alle aldre deltok på Women’s March i Oslo. Midt på Karl-Johan møtte vi tre små gutter som marsjerte med mødrene sine.

Vet dere hvorfor dere er her i dag?

— Fordi Trump sier stygge ting om damer, ropte de i kor, mens store smil bredte seg om ansiktene til mødrene deres.

— Endelig kan vi våge å bli litt sinte igjen

Solen hadde for lengst gått ned, men flammen fra faklene og engasjementet fra folkemengden lyste opp Stortingsplassen. Flere hadde tårer i øynene, mens de ropte «Nei til all rasisme» i kor med stortingsrepresentant Abid Raja (V).

— Det er kanskje noe av det gode som kan komme ut av situasjonen vi er i. Endelig kan vi faktisk våge å bli litt sinte igjen. Kjenne at det er noe som står på spill, avsluttet Raja som ble møtt med trampeklapp og varme fra de flere tusen deltakerne.