LANGE KØER: Mennesker i alle aldre møtte opp for å få et innblikk i sikhenes hverdag på Turbandagen forrige lørdag. FOTO: Camilla Hjelmseth

Oslo har fått egen turban

Denne lørdagen ble det årlige arrangementet Turbandagen holdt på Spikersuppa i Oslo. Den nye Osloturbanen er inspirert av Oslobunaden og skal bidra til økt mangfold.
Mandag, 24 april, 2017 - 12:07

Lørdag 22.april møtte det opp rundt 20 000 mennesker for å markere sikhenes viktigste høytid. Der ble det som vanlig gitt ut turbaner, men nytt av året er at det også ble offentliggjort hvilken turban som skulle bli den nye Osloturbanen.

Nestleder for Unge Sikher, Harvir Kaur, tror at dette er en dag som er viktig for å forhindre fremmedfrykt og ufarligjgøre det som er ukjent. Unge Sikher er initiativtakerne til tiltaket og har som mål å ufarligjøre turbanen.


Harvir Kaur, nestleder for Unge Sikher. FOTO: Martine Forbord-Larsen

– Turbanen står for universelle verdier som likestilling og solidaritet. Det er ikke bare et klesplagg, men en del av deg og kroppen din, sier hun.

Designerkonkurranse

Haik, Holzweiler, Fam Irvoll og Jenny Skavlan ble utfordret til å designe hvert sitt forslag til den nye Osloturbanen. Det resulterte i tre svært ulike turbaner der designerne hadde hentet inspirasjon fra ulike områder. Forslagene har vært utstilt siden 18.april, og på lørdag ble det kjent at det var Holzweiler sitt forslag som hadde vunnet avstemningen.

– Vi er så ufattelig stolte over at folket har stemt frem Holzweilers bidrag til den offisielle Osloturbanen, skriver Maria Skappel på sin blogg.

Inspirert av Oslobunaden

Holzweiler skriver på Osloturban sine hjemmesider at de har brukt Paisley-mønsteret og bunadsfargene til Oslobunaden som inspirasjon. Under arbeidet med turbanen hadde de som mål å fremstille Oslo som en mangfoldig og inkluderende by, der du er velkommen uavhengig av hvorfor du er her. Turbanen er designet slik at den kan brukes både på en helt vanlig mandag, men også til store feiringer som 17.mai eller fest.


TRE FORSLAG: Turbanen i midten stakk av med seieren. Den er designet av Holzweiler. FOTO: Sophie Fossen

Fikk hjelp av Oslofolket

Designerne jobbet med turbanene gjennom en dugnad der de jobbet ulikt for å hente inspirasjon. For eksmpel fikk Fam Irvoll og Jenny Skavlan Oslofolket til å tegne ting som minnet dem om Oslo, og satt det sammen til et sammenhengende mønster. De omtaler seg selv som store fans av turbandagen.

– Håpet er å se et par ikke-sikher som bruker vinnerturbanen på 17.mai, sier Skavlan til Aftenposten.