Massedemonstrasjoner, unntakstilstand og den verste tørken på mange tiår. Etiopia befinner seg i en svært vanskelig tid. Foto: Sarah Tzinieris, Flickr.

Myndighetene slår hardt ned på opposisjon

Unntakstilstand og restriksjoner gjør det vanskelig for pressen og den politiske opposisjonen i Etiopia.
Mandag, 15 mai, 2017 - 15:06

Etter å ha besøkt Europaparlamentet i desember 2016, ble Merera Gudina arrestert av etiopiske myndigheter. Gudina er leder for opposisjonspartiet Oromo Federalist Party, som representerer oromo-befolkningen. Oromone er Etiopias største etniske gruppe (cirka 34 prosent), og har vært sterkt undertrykt av myndighetene. I 2016 var det store demonstrasjoner over hele landet, som handlet om oromo-folkets rettigheter. 

Beyene Petros er leder for opposisjonskoalisjonen Medrak, som Oromo Federalist Party er en del av. Han sier at myndighetene har kommet med flere forklaringer på hvorfor Merera Gudin har blitt arrestert.


Dr. Beyene Petros er leder for Medrak. Han mener situasjonen i Etiopia i dag er farlig. - Man lever i konstant frykt for at mydighetene skal arrestere deg, uten rettmessig grunnlag, sier Petros. Foto: www.medrekonline.org

 

– Da Gudina ble arrestert, var anklagen at han hadde møtt “terrorister under sitt besøk i Europaparlamentet. Men tiltalen som kom nylig fra aktor, sier noe annet. Der står det at Gudina skal stå til ansvar for alle skader på eiendom under ormo-demonstrasjonene, sier Petros

Protester mot utvidningsplaner

Demonstrasjonene begynte i slutten av 2015, som følge av myndighetenes “Addis Abeba Master Plan”. Ønsket var å utvide hovedstaden Addis Abeba på bekostning av oromo-bønder, ifølge Amnesty International. Demonstrasjonene til oromo-folket sluttet ikke etter at ideen ble skrinlagt. Fokuset endret seg til regimes undertrykkelse av oromone, amharere og somaliere, og ønsket om flere rettigheter og større demokratisk representasjon.

Ifølge medierapporter ble minst 55 mennesker trampet i hel under oromo-festivalen “Irrecha” 2. oktober i fjor. Newsweek rapporterte at sikkerhetsmyndigheter skal ha skutt mot festivaldeltakerne, ifølge demonstrantene. Etter hendelsen innførte det regjerende EPRDF-partiet unntakstilstand i landet.

– Ingen frie medier

Som en del av regimes plan for å slå ned demonstrasjonene, blokkerte de det mobile bredbåndet. Samtidig stengte de tilgangen til Facebook Messenger, Twitter og andre sosiale medier. Fremdeles er det vanskelig å komme seg på nett, som hindrer vanlige borgere i å oppsøke informasjon.

– Situasjonen for uavhengige medier har forverret seg voldsomt den siste tiden, sier Tsedale Lemma. Hun er redaktør for den uavhengige avisen Addis Standard.


Tsedale Lemma uttrykker bekymring for pressefriheten i Etiopia. Foto: Asle O. Rønning 

– Med mindre vi bruker VPN (private datanettverk), er ikke mobildata tilgjengelig, og vanlig bredbånds-internett er upålitelig. Det har gjort det veldig vanskelig å nå ut til våre lesere, sier Lemma.

Redaktøren får støtte av opposisjonslederen Beyene Petros. Han mener det regjerende EPRDF-partiets lovgiving gjort pressefrihet umulig. 

– I hovedsak finnes det ingen frie medier i Etiopia. Medrak og andre legetime opposisjonspartier har ikke tilgang til de statlige mediene. Og de få privateide mediene tør ikke dekke regimes aktiviteter, sier Petros.

Harde og brutale tiltak

Opposisjonen forteller om en brutal hverdag, hvor man når som helst kan bli arrestert av sikkerhetsmyndigheter. Unntakstilstanden gir myndighetene mulighet til å kunne sette elementære menneskerettigheter til side. I det de kaller en kamp mot terrorister.

– Tiltakene for å stoppe demonstrasjonene var harde og brutale. Det har forårsaket alvorlig skade på befolkningen. Det var en overdreven handling med overlegg, sier Beyene Petros.


Dr. Merera Gudina er opposisjonsleder i Etiopia. Tiltalt for terror etter besøk i Europaparlamentet. Foto: http://www.medrekonline.org

Myndighetenes svar

Via sin ambassade i Brussel, tilbakeviser etiopiske myndigheter at det var besøket i Europaparlamentet som var årsaken til dr. Gudinas arrestasjon. I en pressemelding skriver ambassaden at for å gjennskape ro og orden, måtte de begrense kommunikasjon med individer og organisasjoner som er merket som terrorister av myndighetene. Regimet mener at opposisjonslederen brukte deler av sitt besøk i Brussel til å møte slike grupper. Myndighetene mener at dr. Gudina var klar over bestemmelsene under unntakstilstanden, og at han brøt dem med vilje. Ambassaden skriver videre at dr. Gudinas rettssikkerhet blir opprettholdt, og at han er antatt uskyldig til det motsatte er bevist.