Homofile beskrives som overgripere i Etiopia

Overgripere, syke, ekskluderte og diskriminerte kriminelle - slik omtales homofile i Etiopia. Derfor flyttet "Mike" til Norge.
Mandag, 15 mai, 2017 - 15:10

Er du homofil i Etiopia, betyr det et liv med store hemmeligheter. Eller et liv der du forfølges, straffes og ekskluderes. Der medier skriver om “sånne som deg”, kun når det er noe negativt. Der mediene snakker om ”sånne som deg”, er det alltid negativt. “Mike” er en av disse. Han har vokst opp i Etiopia, og flyttet til Norge for fem år siden.

Nå bor han i en leilighet i Oslo sammen med sin norske ektemann. Mike har ikke ønsket å bruke sitt navn eller bilde i denne saken, i frykt for å ikke kunne returnere til hjemlandet. Vet offentligheten i Etiopia om legningen hans, kan han bli både ekskludert fra samfunnet og straffet.

– Det er veldig vanskelig å være homofil i Etiopia. Familie og myndigheter aksepterer det ikke. Hvis du jobber, og de finner ut at du er homofil, kan du miste jobben, sier Mike.

Homofile overgripere

Svært mange etiopiere forbinder homofili med vestlig innflytelse og overgrep, skriver Utlendingsforvaltningens fagenhet for landinformasjon i sin rapport om etiopieres forhold til homofile fra 2015. Ifølge Mike har familien og samfunnet rundt ham i hjemlandet samme oppfatning.


Mulatu Alemayehu Moges skriver doktorgrad om konfliktrapportering i etiopiske medier. Foto: Heidi Olsen

Ph.D-kandidat i medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, Mulatu Alemayehu Moges, bekrefter at det er slike holdninger som er rådende i det etiopiske samfunnet. Han er selv fra Etiopia, og har jobbet som journalist i landets hovedstad, Addis Abeba, i åtte år.  

Han påstår at fordi homofile må leve i det skjulte, øker det kriminaliteten blant homofile. Moges mener homofile opplever et stort press på grunn av ekskludering og diskriminering fra samfunnet rundt, og at flere derfor vil ta hevn på samfunnet.

– De blir indirekte og systematisk tvunget til å gå til barn eller eldre mennesker, som ikke kan forsvare seg eller gå til politiet. Dette skjer når de ikke har mulighet til å utøve sin seksualitet eller kjempe for sine rettigheter, påstår Moges. 

Hatefulle ytringer

Mike er kjent med holdningene Moges viser til. Han beskriver dette som vanlige hatfulle ytringer mot homofile, fra sivilsamfunnet og myndighetene. 

– Dette har ingen rot i virkeligheten. Homofile klarer å møte andre homofile i det skjulte, på samme måte som homofile gjorde i Norge og Europa før homofili ble avkriminalisert her, sier Mike. 

Da familien ikke aksepterte legningen hans, valgte Mike å flytte til Norge. I hjemlandet kan homofili straffes med fengsel fra ti dager til 15 år, ifølge equalindex.com. Nettsiden skriver også at straffen snart kan bli strengere, da anti-homoorganisasjoner kjemper for dødsstraff for homofile.

Ingen snakker om homofile

Mike sier at han opplever at hverken familien, som vet at han er homofil, eller samfunnet rundt, har noen idé om hva homofili er.

– Da blir det veldig vanskelig å fortså hverandre, mener Mike. 

Han opplever at etiopiere ikke synes homofiles rettigheter er viktig, og at de heller ikke vil høre om det. 

– Derfor vet man ikke hva de homofile i Etiopia har problemer med, hvem de er og hva de gjør. Mediene vil ikke skrive om det, og det er heller ingen organisasjoner som skriver hva som skjer med homofile, forteller Mike.

Tror ikke situasjonen vil endres

Ph.D-kanditat Moges mener at ingen journalister vil tørre å omtale homofile eller mennesker som kjemper for homofiles rettigheter på en positiv eller objektiv måte. Ifølge Reportere uten grenser sin rangering av 180 lands pressefrihet fra 2017, kommer Etiopia på 150. plass. Moges tror omtalen av de homofile ikke vil bedre seg. 

– I Etiopia, som i andre afrikanske land, er det ikke rom for homofile og deres rettigheter hos myndighetene eller i samfunnet. Hvem skulle tørre å rapportere om disse sakene? Ingen tør, sier Moges.


Mike er homofil og vil derfor ikke vise ansiktet i frykt for reaksjoner i hjemlandet Etiopia. Foto: Heidi Olsen

Homoseksualitet går imot de religiøse, sosiale og kulturelle verdiene i det etiopiske samfunnet. Når det blir skrevet om, er det negativ omtale, sier Moges. 

Han begrunner det negative synet på homofile med en sterk religiøs kultur. Majoriteten av den etiopiske befolkningen er kristne, mens rundt 33 prosent er muslimer. 

– Disse religiøse jobber med å gjøre de homofile mindre menneskelige, mener Moges.


Mike møtte sin mann under Skeive dager på London pub i Oslo. De har nå vært sammen i snart fem år. Foto: Heidi Olsen

Mediene kan motvirke fordommene

Mike tror likevel det kunne skjedd en forskjell hvis flere turte å kritisere myndighetene. Han skjønner også at ingen tør, da det sitter flere journalister og bloggere i fengsel for dette. Commitee to Protect Journalists melder om at det nå sitter 16 journalister og bloggere fengslet i Etiopia. Ifølge Mike, gjør dette at mange fordommer får leve videre.

– De tror at homofile ikke jobber. At de bare vil ha det moro, ikke gjøre noe og at de ikke har noe liv. Jeg har et liv. Jeg jobber, jeg studerer, og jeg gjør alt som alle andre gjør, sier han. 

Mike forteller at samfunnet rundt ham i Etiopia fikk ham til å tenke at det var noe feil med ham. Nå vet han at det ikke stemmer. 

– Det er naturlig at jeg liker menn. Når man ikke blir akseptert av venner og familie, tenker man hele tiden negativt og at alt er feil. Man blir lei seg, forteller Mike videre.

Han tror mediene spiller en stor rolle for at det noen gang skal kunne bli akseptert å være homofil i Etiopia.

– Jeg håper det blir bedre. Det er veldig vanskelig nå, fordi ingen medier snakker om homofile. Vi forstår ikke hverandre, og da blir det vanskelig, sier Mike.