Positiv: Anne Sturød er overrasket over hvor lite negative kommentarer hun får i kommentatorjobben. FOTO: Martine Sørhus

Mindre hets i sportsmedia

Anne Sturød er den eneste kvinnelige kommentatoren i toppfotballen i Norge. Hun er overrasket over mengden positive tilbakemeldinger hun har fått.
Torsdag, 19 oktober, 2017 - 09:19

Etter å ha startet med testkommentering av fotballkamper under treningsleir på La Manga i Spania, er Anne Sturød nå fast kommentator for OBOS-ligaen der hun kommenterer de fleste toppkampene. Frem til kvinnedagen, 8. mars 2017, da Sturød ble presentert som kommentator, var det kun mannlige kommentatorer i toppfotballen i Norge. 

- Jeg synes jeg var så dårlig at jeg tenkte at jeg skulle dra hjem og si at dette kan jeg ikke gjøre. Jeg hadde helt bestemt meg for det, men så måtte jeg jo prøve litt til når jeg fikk tenkt meg om, sier hun om den første kommenteringen i Spania.

Sturød selv hadde aldri ambisjoner om å bli kommentator, og tidligere bestemt på at det var en for vanskelig oppgave for henne. Hun tror nå at mulighetene for andre kvinner er større nå enn tidligere, og at dette følger i takt med samfunnet. 

-  Jeg tror bare det at når flere kvinner jobber med fotball i flere forskjellige posisjoner, så vil mulighetene bare dukke opp, uten at det er så veldig planlagt.

Lite diskriminering

Johanna Garå i svenske TV4, valgte i 2015 å slutte foran skjermen etter mye hets på nett. Lise Klaveness, som har jobbet som ekspertkommentator i NRK, fikk også mange hetsende kommentarer basert på kjønn i starten av sin TV-karriere. Diskusjonen rundt kjønnsdiskrimingering i sportsmedia kommer opp med gjevne mellomrom. Sturød sier derimot at hun opplever lite, eller ingen hets, og at de aller fleste tilbakemeldingene er positive.

- Jeg tenker aldri at jeg blir behandla noe dårlig som eneste dame. Jeg trodde jo at jeg kom til å få masse dritt, men der har folk vært snille.

Saken fortsetter under bildet.

Nedlatende kommentarer

Nylig fikk også en kvinnelig reporter i USA kjenne på kjønnsdiskriminering, da en spiller på NFL-laget Carolina Panthers sa “It’s funny to hear a female talk about routes” (routes: begrep om strategier i amerikansk fotball). Sturød har opplevd noe lignende i sin reporterkarriere, men sier at hun ikke tok det så negativt den gang. 

- Det var en som sa til meg, ikke på kamera, men mellom vi var på; ”Det er så gøy når du nevner formasjoner og sånn, kona mi kunne aldri snakket om 4-5-1 eller 4-4-2”.

Hun mener den kommentaren hun fikk ikke var vondt ment, men at den amerikanske reporteren fikk høre verre.

- Den var litt nedlatende, og den var til damer generelt. Det var hele settinga, en plenumseanse og det var ikke de mest kompliserte faguttrykkene som ble brukt, selvom ikke det er viktig, sier hun. 

Må bevise mer

Etter at hun ble kommentator i mars, har det ikke kommet noen flere etter. Sturød selv føler at hun var overrasket over å bli den første, men at det også har vært en grunn til at hun har sluppet unna hets og diskriminering. Det at jobben ble annonsert på kvinnedagen mener hun også er en grunn til at hun fikk god drahjelp i begynnelsen.

- Da var det veldig masse positivt fra fotballverdenen, så jeg fikk sikkert litt drahjelp der, forteller Sturød.

- Jeg tror veldig mange heiet på at det skulle være en dame som kommenterer fotball. Det starta med at folk var veldig positive til at det skulle skje, som er en veldig fin start for meg, sier hun.

Selv om Sturød sier at hun har opplevd minimalt med forskjellsbehandling og kjønnsdiskriminering, så mener hun at det er fordeler og ulemper med å være kvinne i denne bransjen i dag.

- I starten må du kanskje bevise litt mer, og du blir litt hardere tatt på det om du gjør noe feil. Samtidig så føler jeg at du får mere honnør hvis du viser at du kan.

Emneord: