TYRKIAS RIKESTE: Den tyrkiske multimilliardæren Murat Ülker har skapt sin formue gjennom et matimperium. Foto: Getty Images
Kontroversiell eier trekker seg ut av klubben

Newcastle United til salgs

Tyrkias rikeste mann, Murat Ülker, er en av kandidatene til å overta klubben.
Onsdag, 18 oktober, 2017 - 12:28

16.oktober kunne Newcastle United melde på egne hjemmesider at firmaet som eier klubben, St.James Holding Limited, ønsker å trekke seg ut av klubben. Eieren av firmaet er Mike Ashley. Ashley har vært svært omdiskutert, blant annet for hans manglende investeringer og ansettelser av mislykkede managere.

- Det nåværende eierskapet har funnet ut at det beste for både klubb og fans er at Newcastle United legges ut for salg, står det i pressemeldingen.

Nå starter jakten på ny eier, og det spekuleres i flere forskjellige. Flere engelske medier, blant annet The Mirror og Evening Standard, melder at tyrkias rikeste mann, Murat Ülker, er den heteste kandidaten til å kjøpe klubben. Den 58 år gamle tyrkeren er utdannet baker, og har tjent det meste av formuen sin på nettopp bakverk.

Ülker eier Yildiz Holding, som er det største matvareselvskapet i Sentral – og østeuropa, Midtøsten og Afrika. Han har ca 56 000 ansatte, og har nylig kjøpt seg inn både i det britiske og amerikanske matmarkedet.

Basketinteressert

Ülkers idrettsinteresse strekker seg utover bare fotball, han skal også være en stor fan av basketball. Han hadde blant annet en aktiv rolle da Ulkerspor basketklubb ble startet i 1993. Om det blir et formelt bud og etter hvert kjøp fra Ülker, blir han den første tyrkiske eieren av en Premier League-klubb.

Utsettelse på betalingen

Det gamle eierskapet skriver også i pressemeldingen at de nye eierne vil få muligheten til å utsette større deler av betalingen, for å kunne gjøre meningsfulle investeringer i klubben, inkludert spillerstallen. Newcastleekspert Mark Douglas sier i en video publisert av The Mirror at det kan tyde på at det nåværende eierskapet ikke har funnet en investor som har vist seriøs interesse på dette stadiet. Man skal altså ikke være for sikker i at Ülker sin interesse omsettes i et formelt bud på klubben.