(Fra venstre) Julian Lindseth (24) og Olav Kåre Dønheim (22) gir alt under improworkshop med Shawn Kinley. Foto: André Børke

Impro-workshop blir til festival

Impro Neuf holder sin første festival denne uken. Festivalen går under navnet «Oslo Impro Festival». Arrangørene utfordrer med impro-maraton allerede den andre dagen.
Onsdag, 1 november, 2017 - 17:13

Festivalen ble startet på bakgrunn av stort oppmøte på de ukentlige workshopene, og stort engasjement blant arrangørene. Arrangørene forteller det har vært oppimot 60-70 mennesker på det meste.

– Forrige gang var vi rundt 50 mennesker. Dette skal være for alle, og vi håper å skape noen magiske øyeblikk med deltakerne, sier en entusiastisk Arne Marius Ditlefsen (34).

Fullstappet påmelding

Ditlefsen og Marie Folkeson (26) sitter i glassbaren på Chateau Neuf, og jobber med forberedelsene til festivalen. De tror det store oppmøtet på workshopene kan bli gjenspeilet i festivalens påmelding. Dette har ført til at arrangørene har sett seg nødt til å utvide tilbudet.

– Mange ble veldig misfornøyde fordi vi ikke kunne få plass til dem i showene våre, så vi bestemte oss for å sette i gang et tolvtimers maraton med improvisasjonteater, sier Ditlefsen.

Nå håper de to arrangørene at maratonet skal bli et lavterskeltilbud, slik at alle som vil skal få mulighet til å fremføre.

– Det vi ser nå er at selv dette maratonet begynner å bli fullt. Det er tolv timer med maraton, og det begynner å bli fullt! følger Folkeson.

Profilerte improvisatører skal heve festivalen

– En-to-tre “pose”! ropes det fra folkemengden i salen på Betong, tirsdag 31. oktober.

Forarbeidet til den kommende festivalen har ikke satt en stopper for den ukentlige workshopen som holdes i etasjen under Glassbaren. Denne gangen ble den holdt av kanadiske Shawn Kinley, som skal være her under festivalen.

– Det som skal skille festivalen fra workshopene, er at det er helt annen erfaring blant de som skal undervise. Vi snakker mennesker som har drevet med dette som profesjon i 30 år, sier Ditlefsen.

Både han og Folkeson synes det er spennende at både deltakere og workshopholdere skal komme verden over for å ta del i festivalen. Ved siden av Shawn Kinley står navnene; Stacey Smith, Will Hines, og Craig Uhlir, som del av programmet under festivalen.

For alle?

Maria Bech Urland (22), Julian Lindseth (24), og Olav Kåre Dønheim (22) er blant de som ivrig tar del i Kinleys workshop denne tirsdagen. De elsker alle improvisasjonsteater, men er litt uenige i at det er for alle.

– Du gjør impro hver dag. Det er ikke sånn at du står opp og lager en liste over alle småting du gjør. Du observerer, og improviserer i hverdagen. Og dette er jo grunnprinsippet i improvisasjonsteater også. Jeg mener derfor dette her er for alle, sier Olav Kåre Dønheim.

Maria Bech Urland er enig. For henne er det viktig at man må kunne gjøre litt feil, og være ærlig om det!

– Jeg føler litt livsvisdom i det vi har lært i dag. Og det er det jeg liker at er gjensidig med foredragsholderne også.

– Det er jo ikke alle som liker å stå og utøve det her, og da er det ikke for dem, sier Julian Lindseth, som ikke er helt sikker på om dette er for alle.

Han påpeker derimot at kunnskapen man tilegner seg gjennom improvisasjonsteater, er noe han mener alle bør tilegne seg i andre deler av livet.

– Det er kanskje tøffest å gjøre improvisasjon på et annet språk. Det er kanskje her det er en barriere, sier Urland.

«Oslo Impro Festival» varer fra 2. til 5. november 2017, og holder til i Chateau Neufs lokaler.