Gjør det for moro. Helene Galabuzi Gjelsås, Marielle Stigum Gleiss, og Mathias Gleiss byr på varm mat og drikke i høstkulda. FOTO: André Børke

Matkarneval i høstkulda

På lørdag åpnet folk hjemmesnekra restauranter i hjemmene sine. De inviterte til å dele matopplevelser under «Restaurant Day».
Tirsdag, 21 november, 2017 - 12:13

Dagen tar plass fire ganger i året, og er initiert av tusenvis av mennesker verden over. Målet er at enkeltpersoner skal kunne åpne restaurant for en dag. Konseptet til restauranten, og maten som blir servert, er opp til hver enkelt person å bestemme.

– Et hyggelig tilskudd til bylivet

– Har dere lyst på svele eller suppe i Caféen vår? Roper Helene Galabuzi Gjelsås ut vinduet til forbipasserende.

I dag har hun, samt Mathias Gleiss, og Marielle Stigum Gleiss, åpnet Café Rosenlund. De tar del i «Restaurant Day». Dansk linsesuppe, sveler, og ingefær-limonade, er blant det som står på menyen. For Gjelsås er det viktigste at konseptet blir et hyggelig tilskudd til bylivet. I tillegg er det morsomt å ta del i.

– Vi gjør det mest av alt for det hyggelige, men overskuddet går nok til et byggeprosjekt vi har i Uganda, sier Gjelsås før hun reiser seg for å tilby kunder varme sveler i gatecaféen.

Rom for å prøve seg

For andre blir dagen sett på som en mulighet. Elvis Nuñez og Luciana Zeballos Ponce serverer vegetarisk peruansk mat, og håper dette kan gi innblikk i hvordan folk mottar maten deres. Denne dagen har de åpnet døren, sånn at folk kan komme inn i varmen og få servering.

– Det er viktig å se hvordan folk tar imot maten. Her serverer vi Chifa, sier Maria Benet Carcia, venn av Nuñez og Ponce.

Chifa er en kombinasjon mellom tradisjonell kinesisk og peruansk mat. Carcia understreker at ris-retten de serverer er for folk som er bevisst på miljøet.

– Det er også for de som bare vil prøve noe nytt. Småbarnsfamilier virker spesielt interessert, faktisk.

De neste restaurant-dagene vil ta sted i februar, mai og august.