NFF overfører 27 millioner kroner til topplagene på kvinnesiden i 2017. Foto: Anna Sofie Tørmoen

Økt satsning skaper splid

Norges fotballforbund (NFF) sier de aldri har satset mer på kvinnefotball.
Tirsdag, 7 november, 2017 - 12:34

I 2016 brukte Norges fotballforbund (NFF) 24 millioner kroner til topplagene på kvinnesiden. I årets budsjett er det satt av 27 millioner kroner, altså en økning på 3 millioner. NFF satser på spillerutvikling, trenerutdanning og trenerutvikling. Sammenlignet med andre land i Europa får kvinnefotballen betydelig mer i støtte. Frankrike med over dobbelt så mange spillere over 18 år har en totalsum på 6 835 200 kroner. 

Mer penger som skal til

Fotballspillere over 18 år:

England: 27 234
Frankrike: 28 819
Tyskland: 89 000
Sverige: 71 450
Norge: 12 600

Trond Johannessen, sportskommentator for VG, mener likevel at det er mer penger som skal til for utgjøre en forskjell.

– NFF kan helt sikkert snakke pent om seg selv for at det satser mer på kvinneklubbene her i landet enn i sammenlignbare nasjoner, men det er ikke nok, uttaler han seg til journalen.

Johannessen understreker at dersom det skal legges bedre til rette for damefotballen må noen få mindre penger og det kommer til å smerte, men han ser ingen vei utenom. Treningshverdagen er også noe Johannessen vektlegger som en grunn til at frafallet blant spillerne er stort. En ung jente som vil bli fotballspiller bør få akkurat de samme mulighetene som en ung gutt. 


 Johannessen mener det viktigste er vilje fremfor penger, dersom en endring skal skje. Foto: Shaun Anyi/Flickr

Svarer på kritikken

– 3 millioner kroner er et vesentlig beløp, så ja – det utgjør definitivt en forskjell for toppklubbene, sier Kai-Erik Arstad, generalsekretær i NFF. 

Han erkjenner likevel at forskjellene på midlene som gis til herre- og kvinnesiden er brutale, men at inntekte i kvinnefotballen svarer til beløpet. For å kompansere for inntektsforskjellene får kvinnefotballens øremerkede midler som blant annet 0,5 millioner til hver enkelt klubb.

Dette er bare et av mange tiltak, sier han.


Generalsekretær Kai-Erik Arstad. Foto: NFF

 

Irritert på NFF

Johannessen er ikke den eneste som mener at NFF må gjøre mer. Guro Pettersen, fotballspiller for Arna-Bjørnar, har tidligere skrevet en kronikk i NRK Ytring hvor hun uttrykker sin frustrasjon over fotballforbundet. «Jeg mener at NFF har et hovedansvar for å markedsføre kvinnefotballen» skriver hun i kronikken. I artikkelen fra NFF står det blant annet «faktum er toppfotballproduktet på herresiden (Eliteserien og Obosligaen) er den største inntektskilden i norsk fotball gjennom salg av medierettigheter.»

Det er uttalelser som dette som irriterer meg, sier Pettersen til journalen.

Emneord: