Scene fra en av de mange improviserte sketsjene som ble til under fredagens tolvtimers-økt på Chateau Neuf. Foto: Jan Langhaug

Skryter av impromiljøet i Oslo

Amerikaneren Craig Uhlir (45) er et stort navn innen improteater. Han deltok i helgen under Oslo Impro Festival, og er imponert over det voksende impromiljøet i Oslo.
Onsdag, 8 november, 2017 - 14:54

- Det er fint å være i Oslo og se så mange entusiastiske mennesker som driver med improteater. Og skikkelig kult å oppleve alle de varierte stilartene som ble framført i dag under tolvtimersøkten, sier Uhlir.


Festivalens arrangør, Arne Marius Ditlefsen (34) t.v, sammen med Craig Uhlir (45) t.h. Uhlir skryter av det voksende og varierte impromiljøet i Oslo. Foto: Jan Langhaug

12 timer maraton

Oslo Impro Festival ble arrangert av ImproNeuf, og foregikk fra 2. til 5. November. I forkant av festivalen har arrangørene opplevd en voldsom pågang og stort engasjement. Den store pågangen resulterte i en festival, som har bestått av både forestillinger, flere impro-workshops og et tolvtimers langt maraton med kontinuerlig opptreden på scenen.

Tolvtimersøkten var i utgangspunktet ment som et lavterskeltilbud, men likevel deltok bortimot 30 forskjellige grupper. Gjennom hele fredagen rullerte deltakerne med å opptre sammenhengende på scenen, og det hele ble filmet og streamet direkte på festivalens hjemmeside.

- Det er veldig gøy at vil opplever et så stort engasjement rundt dette, sier Arne Marius Ditlefsen (34), en av ildsjelene bak festivalen. 


Rundt 20 personer ble invitert til å delta under finalen av tolvtimersøkten. Gjengen brukte stemmene til å improvisere fram en slags lydkollasj, før de avsluttet det hele med nedtelling og jubel. Foto: Jan Langhaug

Blekkspruter og pannekaker

Også et annet stort navn innenfor improteater, Shawn Kinley fra Canada, var med som viktig bidragsyter under festivalen. Kinley tilbringer mye tid på å reise verden rundt og holde workshops, og var altså med på Chateau Neuf i helgen og bidro som både instruktør og skuespiller.

I løpet av helgen var det flere forestillinger, og grupper fra flere land var med å bidro under showene. Blant annet Frankrike, Nederland, Bulgaria og Danmark var blant de representerte landene som deltok.

Det var ikke mangel på rare og absurde scener som ble improvisert fram i løpet av fredagen. Kleine situasjoner på arbeidsplassen, blekkspruter, pannekaker og enhjørninger var noen av temaene gruppene måtte lage sketsjer rundt. Alt ble spontant improvisert. 

Uhlir synes selv det er både utfordrende og gøy med alle de varierte temaene.

- I går var jeg et foster, og i dag var jeg en blekksprut. Jeg liker de fysiske utfordringene, sier Uhlir. 

Improhovedstaden Chicago  

Craig Uhlir er en del av skuespillerensemblet ved The iO i Chicago, som er et av flere ulike teatere i byen som fokuserer på impro. Chicago regnes av mange som selve hovedsetet for improteater i verden. De fleste av grunnprinnspippene innenfor impro ble til i Chicago i løpet av 50-60 årene. Derfor var det ekstra stort for for Ditlefsen å få en skuespiller fra improhovedstaden som bidragsyter under festivalen i helgen.

Hør intervju med Ditlefsen og Uhilr om deres tanker rundt det å improvisere på scenen: