Å trene er det mest populære nyttårsforsettet, ifølge undersøkelsen utarbeidet av Journalen. Foto: Journalen arkiv

Derfor klarer du ikke å holde nyttårsforsettet

Tre nyttårsløfter er typiske hos folk: Vi skal trene mer, spise sunnere og bruke mindre penger. Tre eksperter har tips til hvordan løftene kan holdes.
Onsdag, 17 januar, 2018 - 11:19

Starten av 2018 var preget av stappfulle treningssentre, folkemasser rundt grønnsaksdisken i butikkene, og flere klikk inn i nettbanken. Akkurat som i fjor. Journalen har utført en spørreundersøkelse som viser at de tre mest populære nyttårsforsettene er følgende:
Vi skal trene mer, spise sunnere, og bruke mindre penger. Den samme undersøkelsen viser at mange av oss hadde akkurat de samme nyttårsforsettene i fjor, og at en stor andel ikke klarte å holde dem lenger enn i én til tre måneder.

 

Undersøkelsen ble gjennomført gjennom et nettskjema, med totalt 304 svar, primært fra studenter. Dette vil ikke være en representativ fremstilling av hele befolkningen.

Vi starter for hardt

Tobias Fjelde, personlig trener hos Athletica, forteller at grunnen til at mange ikke klarer å overholde nyttårsforsettet sitt om å trene mer, er at de begynner for hardt etter en jul med lite trening.

– Du vil gjerne gjøre alt de fire første ukene etter nyttår, og da gjør du mer enn du noen gang har gjort før. Om det er trening, mat, eller uansett hva det er, så funker dette svært sjeldent i det lange løp, sier Fjelde til Journalen.


Tobias Fjelde, PT hos Athletica, sier det er viktig å ikke presse seg for hardt. Foto: Ingrid Godager

Han anbefaler en naturlig og liten økning i treningsmengde om man ønsker å trene mer enn det man gjorde året før.

– Mange av kundene jeg har hatt de fem siste årene har trodd at alt skal være veldig hardt, og at man må trene veldig mye. Egentlig er det motsatt, og man må heller begrense hvor mye man trener. Folk vil veldig mye; man skal trene, lese, jobbe og ha et sosialt liv i tillegg, men det funker ikke å prestere 100% på alle arenaer, mener han.

For en nybegynner mener Fjelde at å trene to ganger i uka er en veldig bra start. 

– Hvis du ikke har gjort noe tidligere så vil dette være en stor forandring. Du kan få ganske bra resultater med to økter i uka, i forhold til ingen økter, legger han til.


Økonom Silje Sandmæl anbefaler SIFOs Referansebudsjett. Foto: Mellingsater/Larsen

Sport i å spare

Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DnB og økonomisk rådgiver i Luksusfellen på TV3. Sandmæls tips til unge som ønsker å bruke mindre penger, er å sette opp et budsjett slik de gjør i Luksusfellen.

– Jeg tror at for å kunne overholde et nyttårsforsett, så må man ha en tante Sofie på mobilen. Man kan laste ned en app som gjør at man blir motivert til å overholde nyttårsforsettet. Mange sliter med å sette opp et realistisk budsjett som man klarer å overholde. Mitt tips der er å bruke SIFOs Referansebudsjett. Det er en kalkulatur basert på forskning på hva som er et gjennomsnittlig forbruk. Der er det bare å fylle inn alder og kjønn, så regner den ut hva som er et normalt forbruk, forteller Sandmæl.

– Det kan gå sport i å enten prøve å overholde det, eller rett og slett å slå det budsjettet. Er det noe vi liker så er det jo å konkurrere med oss selv, sier Sandmæl.

Små endringer er nøkkelen


Ernæringsfysiolog Annette Christin Lund foreslår å sette seg et mål hver uke. Foto: kef-annette.no

Annette Christin Lund, ernæringsfysiolog og blogger, mener som Fjelde at mange går ut for hardt, og derfor ikke klarer å overholde nyttårsforsettene sine.

– Jeg tenker det er viktig å ikke gape over for mye, for det er et veldig mange som gjør. Det er viktig å ta små endringer som man klarer å leve med, og ta litt og litt. Man kan for eksempel sette seg et mål hver uke, forteller Lund til Journalen. 

Hun forteller videre at vaner er noe vi har bygd opp over lang tid, og at det som regel ikke går bra å snu dem på en uke.

– Man blir lei seg når man ikke klarer det, og da går man tilbake til gamle vaner, sier Lund.