– Sommeren er grunnen til at jeg bor i båt

På baugen svinger juletreet, det er sur vind og glatt på dekk. I forrige uke falt Flem ut i det islagte havet.
Mandag, 19 februar, 2018 - 12:41

Syver Flem har bodd i seilbåten sin i to år. Det har vært mange leietakere innom, men ingen har holdt ut like lenge som ham. Nå bor Flem sammen med to kompiser.

Seilbåten er 46 fot lang, noe som tilsvarer ca. 13 meter. Den har fire lugarer, og akkurat nok plass til at kollektivet kan invitere på nachspiel. Flem forteller at det er et ganske alright sted å bo, i hvert fall når det er ryddig. Nå på vinteren kan det være både hardt vær og fukt inne i båten. Flem forteller at det er sommerhalvåret som er grunnen til at han bor på sjøen. 

– På sommeren er det veldig digg å bo i båt. Å seile en tur, ankre opp i ei bukt og bade, det er deilig, sier Flem. 


Syver Flem er 23 år og studerer Film og TV på Westerdals i Oslo. Foto: Sonja Haaland

Økonomisk løsning

Båtplassen koster 40.000 kroner i året, og de to kameratene som bor sammen med ham i kollektivet betaler 3000 kroner i måneden. Strøm og internett får de fra kaien. Han forteller at det er alle slags folk som bor i båt, men at de er det eneste båt-kollektivet i Kongen Båthavn. 


På vinteren må seilbåten isoleres. Alle vinduer blir dekket for med vintermatter. Foto: Sonja Haaland

Stor interesse 

Jan Christoffer Hultgren er bestyrer av havna som heleies av Christiania Roklub. Han forteller at havna har 49 plasser for båter der det er mulighet for å bo året rundt. Rundt halvparten av plassene benyttes til å bo i. Klubbhuset til Christiania Roklub gir beboerene tilgang til blant annet strøm, dusj, toalett og utsuging av kloakk. Hultgren opplever stor interesse fra folk som vil bo i havna. 

– Det er mange flere som er interessert i å bo her enn det vi har plasser til. Det er nok mange som ønsker å bo mer økonomisk, sier Hultgren. 


Seilbåten har fire lugarer, to bad og en stue med kjøkken. Foto: Sonja Haaland