Utøya

– Det er bare én måte å få det til på, og det er å ikke «skuespille»

Innspillingen av Utøya 22. juli var en tøff påkjenning for alle involverte.
Tirsdag, 20 mars, 2018 - 14:44

Filmatiseringen viser et tøft, men virkelig bilde av sannheten. Alle følte på den sterke historen som skulle fortelles, ifølge regissør Erik Poppe.

– Skuespillerne ble prega, statistene som var over hundre stykker ble prega, og staben ble mer prega enn jeg trodde, sier Poppe i et intervju med Journalen. 


Filmatiseringen av Utøya 22. juli er ikke en underholdningsfilm, den har en annen begrunnelse til hvorfor den lages, sier Poppe til Journalen. Foto: Aleksandra Brillanti

Det var viktig for Poppe å gjøre dette på en verdig og respektfull måte. Han har jobbet tett med de overlevende hele veien for å gjøre filmatiseringen mest mulig virkelighetsnær.

For å gjøre historien mest realistisk er opptaket gjort i én tagning. Opptaket er kun kortet ned med tre minutter da innspillingen ble gjort på Frognøya i Tyrifjorden, naboøya til Utøya. Dette fordi det er større avstand mellom teltplassen og sjøen på Frognøya. 

Tungt materiale

Poppe er klar på at det er veldig tungt materiale å gå inn i, og at det er viktig å snakke sammen underveis. Det var hele veien psykiatrisk hjelp tilstede, som mange benyttet seg av. Poppe mener likevel at det ikke kunne gjøres på en annen måte. 

– Det er bare én måte å få det til på, og det er å ikke skuespille. Man må gå inn, og kjenne på de følelsene som de virkelig er, sier han.

I et inntervju med Journalen forteller Poppe at filmen ikke er laget for pengenes skyld


Brede Fristad hadde rollen som «Petter» i Utøya 22. juli. Dette var hans første spillefilm, og han synes det var vemodig å spille i en film som denne. Foto: Aleksandra Brillanti

Innspillingen opplevdes veldig intens for skuespillerne, og alle havnet i en egen boble. Skuespiller Brede Fristad innrømmer at han var redd under innspillingen. 

– Da vi filmet var alle så inne i situasjonen at det var lett å tro på at det var noe farlig som skjedde. Det var veldig intenst, sier Fristad. 

– Handler om utenforskap

Poppe sier at dette ikke er en politisk film, men en film om politikk. Om vårt ansvar til å stå opp mot de tankene som ligger bak en slik forferdelig gjerning. 

– Det handler om et utenforskap, og vi må finne ut av hva vi kan gjøre for å bringe flokken inn i flokken, forteller Poppe. 

Angrepet på AUF sin sommerleir sommeren 2011 var basert på en høyreekstrem ideologi. Gjerningsmannen var på øya i 72 minutter, og Poppes filmatisering tar for seg disse minutt for minutt. 


Spillefilmen på 95 minutter inneholder også de 13 minuttene før gjerningsmannen ankommer øya. Foto: Thea Langkaas