Alle de gamle sedlene skal skiftes ut med nye, sikrere sedler. Foto: Norges Bank/Nils S. Aasheim

Snart blir disse ugyldige

Etter 30. mai vil du ikke kunne bruke de gamle 100- og 200-kronesedlene.
Tirsdag, 17 april, 2018 - 09:54

Ett år etter at de nye sedlene ble lansert, blir de gamle ugyldige. Det betyr at dersom du har noen av disse, må du enten bruke de opp eller sette de inn på konto før utgangen av mai.

– Vårt inntrykk er at en del aktører vurderer å være fleksible, men det sikreste er å bruke opp gamle 100- og 200-kronesedler eller sette de inn på konto innen 30. mai, sier Bård Ove Molberg i Norges Bank til Journalen.

Halvparten er skiftet ut

Selv om mange sedler allerede er skiftet ut, gjenstår det mange.

Molberg forteller at 46 prosent av 100-kronesedlene og 66 prosent av 200-kronesedlene var erstattet med nye ved utgangen av mars.  


Kristian Birkeland vil ikke lenger pryde 200-kronesedelen. Foto: Norges Bank/Katrine Lunke

Nye og sikrere sedler

Bakgrunnen for utskiftingen er å unngå forfalskning. Den teknologiske utviklingen har gjort det lettere å etterlikne ekte sedler. Derfor er det blitt utviklet mer avanserte sikkerhetselementer i de nye sedlene, blant annet vannmerking, sikkerhetstråder, magnetisme og elementer som kun er synlig i ultrafiolett og infrarødt lys.

– Seddelforfalskning er heldigvis lite utbredt i Norge. Men dersom våre sedler blir dårligst i klassen, risikerer vi at forfalskning blir et problem. For at du også i framtiden skal kunne stole på at seddelen i hånden din er ekte, har vi laget nye sedler som er sikrere enn noen gang, sier Molberg.

I oktober kommer de nye 50- og 500-kronesedlene. De nye 1000-kronesedlene kommer i slutten av 2019. Norges Bank er pliktige til å veksle de gamle sedlene i 10 år fremover.