Minst 110 nordkoreanske arbeidere jobbet på Zenit Stadium i St. Petersburg. Fire av dem døde. Foto: Yevgeny Asmolov / FC Zenit
Trosset russiske myndigheter:

Avslørte bruk av nordkoreanske arbeidere

Sammen med det norske fotballmagasinet Josimar gravde den russiske journalisten Artem Filatov frem arbeidsforhold som lignet slaveri på Zenit Arena i St. Petersburg.
Fredag, 11 mai, 2018 - 15:10


Artem Filatov samarbeidet med norske Josimar om avsløringene i St. Petersburg. Foto: Privat

Artem Filatov jobber i dag som journalist for den russiske nyhetskanalen RTVI. Kanalen er privateid og uavhengig, og de retter seg hovedsakelig mot russere bosatt i utlandet.

Filatov jobber også en del frilans. I desember 2016 møtte han den norske journalisten Håvard Melnæs, som skriver for fotballmagasinet Josimar. Melnæs hadde hørt rykter om at det ble brukt nordkoreanske arbeidere under byggingen av fotballarenaer i Russland. De to journalistene startet å grave, og i slutten av mars 2017 kunne de publisere reportasjen “The slaves of St. Petersburg”.  

Fikk hjelp av anonym prosjektleder

Høsten 2016 fortalte en notis i russiske medier at en arbeider døde under byggearbeidet på Zenit Arena. Likevel var det ingen i Russland som fulgte opp saken. Filatov og Melnæs bestemte seg for å finne ut hva som foregikk på byggeplassen.

– Vi jobbet veldig hardt med dette, og det er nok det mest slitsomme jeg har gjort i min journalistiske karriere, sier Filatov i et Skype-intervju med Journalen. 

Videre forteller han at det var utfordrende å få tak i både arbeiderne og de ansvarlige for byggingen av stadionet i St. Petersburg. Det første gjennombruddet fikk de da de kom i snakk med en velinformert russisk prosjektleder. Han sa seg ville til å bli intervjuet anonymt.

Prosjektlederen, “Pavel”, kunne fortelle at det befant seg minst 110 nordkoreanske arbeidere i St. Petersburg, og at fire arbeidere døde høsten 2016.

Fant død nordkoreaner i konteiner

En av arbeiderne ble funnet i en konteiner utenfor arenaen. Arbeiderne døde enten av høye fall mot betongen, eller av elektrisk sjokk. “Pavel” fortalte til Josimar at forholdene ble verre etter sommeren 2016, da Igor Albin, viseguvernøren i St. Petersburg, og hans stab ankom Zenit Arena. Etter dette skal hele byggeprosessen ha blitt et rent kaos.


Nordkoreanske arbeidere utenfor Zenit Arena, også kjent som Krestovskij stadion, i St. Petersburg. Foto: Håvard Melnæs

Filatov forklarer til Journalen hvordan han opplevde forholdene arbeiderne lever under i St. Petersburg. 

– 20 til 30 arbeidere lever tett oppå hverandre. Det så ut som en organisert arbeidsleir med fryktelige forhold, sier han.

Myndighetene stemplet avsløringene som løgn

– Prøvde myndighetene å stoppe denne historien fra å nå ut til folket? 

– Overraskende nok, så gjorde de ikke det. Men russiske propagandamedier fra Kreml publiserte saker om at vår historie var en løgn, og at vi hadde misforstått alle kildene vi hadde snakket med, sier Filatov.


En nordkoreansk arbeider i St. Petersburg. Foto: Håvard Melnæs

«Sammenlignet med pressefrihetens standarder i Europa, vil jeg si at vi definitivt møtte på motstand og problemer, og det var uten tvil en historie som myndighetene og entreprenørene ikke ville at skulle komme ut.»

Artem Filatov

Filatov mener at denne typen publiseringer uansett ikke er de som skaper de største problemene for russiske myndigheter.

– De er mer opptatte av å stoppe saker om temaer som politisk frihet og opposisjonelle aktiviteter, sier han.

Den russiske journalisten kan fortelle om kollegaer som har blitt ofre for den manglende pressefriheten i Russland. En av Filatovs kollegaer fra St. Petersburg, Sergey Kagermazov, ble forsøkt tvunget inn i det russiske militæret etter at han publiserte en rekke kritiske artikler om den politiske situasjonen i St. Petersburg. 

Kagermazov undersøkte også forhold tilknyttet stadionarbeidet i St. Petersburg. Det endte med at politiet oppsøkte ham både på jobb og hjemme i leiligheten. Til slutt måtte den unge journalisten flykte fra Russland for å ivareta sin egen sikkerhet.

Saken “The slaves of St. Petersburg” fikk stor internasjonal oppmerksomhet, og Filatov ble kontaktet av en rekke internasjonale nyhetsbyråer som ville følge opp historien. 

– Lite problematisk for sportsjournalister under VM

Øystein Bogen har jobbet som utenriksreporter for TV 2 siden 1995 og har mye erfaring med journalistisk arbeid i Russland.

Bogen er en del av TV 2s team som skal dekke verdensmesterskapet i fotball som spilles i Russland til sommeren. Han tror de utenlandske journalistene som skal dekke sportsstoff ikke vil møte på store utfordringer. Likevel har han har forberedt kollegaene sine på å bli avlyttet til enhver tid.


Øystein Bogen i Moskva. Foto: Aage Aune/TV2

Journalister som han selv, som skal dekke andre temaer relatert til VM, vil bli møtt med de vanlige metodene for trakassering fra russiske myndigheter. Han tror også at det kan være en fare for hacke-virksomhet mot journalister.

Bogen opplevde selv å bli trakassert av russiske myndigheter i forbindelse med en forhåndssak til OL i Sotsji i 2014. Der ble Bogen og hans kameramann Aage Aune overvåket, forfulgt og varetektsfengslet av russisk politi.

– Det føltes veldig forstyrrende, ettersom det bidro til at jeg ikke fikk gjort jobben min som journalist, sier han.

– Har du noen gang vært redd? 

– Jeg ble nok ganske engstelig når de dro narko-kortet. Hadde vi ikke kommet ut av den situasjonen, hadde vi trolig blitt satt i fengsel, forteller Bogen.

Verdensmesterskapet i fotball sparkes i gang 14. juni.