– Minner om Stalin-tiden

Russiske journalister blir forfulgt, fengslet og drept. Visepresident i PEN International mener pressefriheten i Russland er truet.

Krigsskolen, forsvaret

– Problemet i Russland er at det er farligere å være journalist enn i andre land, forteller Eugene Schoulgin, visepresident i PEN International.

Russland ligger på 148. plass på Reportere uten grensers pressefrihetsindeks. Her ligger de under land som Venezuela, Qatar og Iran. Schoulgin er bekymret over situasjonen.

– Det er skandaløst. Det er helt forferdelig, sier han.

– Jeg har kontakter i Russland som sier at situasjonen begynner å ligne på Stalin-tiden, legger han til.

– Visste hun kom til å bli drept

Russiske journalister opplever å bli truet og forfulgt, og enkelte, som Anna Politkovskaja, må bøte med livet. Politkovskaja var menneskerettighetsforkjemper og kjent for sin opposisjon til president Putins styre. Hun mottok mange trusler.

Schoulgin kjente Politkovskaya godt, og han spurte henne flere ganger om hvorfor hun turte å fortsette med arbeidet sitt. I 2006, på Vladimir Putins bursdag, ble hun skutt og myrdet i oppgangen til sin egen leilighet. Drapet føyde seg inn i rekken av mange drap på opposisjonelle journalister i Russland.

– Jeg spurte henne om hvordan hun klarte å reise til et land der hun ble forsøkt myrdet, og da sa hun at hun var livredd. Hun visste at hun kom til å bli drept, men hun måtte gjøre det.

Eugene Schoulgin, PEN International

 

Anna Politkovskaya fortsatte som journalist til tross for trusler. Foto: Das blaue Sofa / Club Bertelsmann

– Kreml setter dagsorden

Stadig færre russiske medier er uavhengige. Ifølge Freedom House er de største og mest brukte nyhetsmediene enten eid av staten eller drevet under statlig kontroll. Fjernsyn er uten tvil det mest brukte massemediet i Russland. De viktigste delene av radio og fjernsyn i Russland er statsdrevet eller har forbindelser til regjeringen. 

– Én gang i uken er det et temamøte med representanter fra Kreml, hvor de viktigste redaktørene er til stede. På møtet får man presentert hvilke temaer som er viktige å dekke, og hvilke temaer man skal unngå, sier joournalist Øystein Bogen til Journalen.

Bogen har jobbet som utenriksreporter i TV2 siden 1995, og han har mye erfaring med journalistisk arbeid i Russland.

– Pressefriheten i Russland har vært synkende siden 2001, og metodene de bruker er forskjellige former for forhåndssensur, forklarer han.

Demonstrasjon for Anna Politkovskaya foran den russiske ambassaden i Finland. Foto: Juulia Niiniranta

– Rettssikkerheten er ikke-eksisterende

I dag sitter fem journalister fengslet i Russland, og siden 1992 har 38 blitt drept. Schoulgin forteller at russiske journalister blir dømt for sine meninger, og at de ofte får politiske dommer. 

– Det forferdelige er at de ofte blir myrdet. De forsvinner. Disse mordene blir løst altfor sjelden, eller så får de bare en stedfortredende dom, forteller Schoulgin.

Nylig hoppet en russisk journalist ned fra femte etasje i Jekaterinburg. Om det var selvmord eller drap er fortsatt uklart. Maksim Borodin hadde den siste tiden jobbet for Novyj Den, hvor han skrev om russiske leiesoldater som var drept i Syria. 

Ifølge Ane Tusvik Bonde, seniorrådgiver og Øst-Europa ekspert hos Human Rights House Foundation, er rettssikkerheten til russiske journalister ikke-eksisterende. Hun sier det er typisk for russisk rettsystem at sakene bare blir sendt frem og tilbake.

– Det handler lite om å ta gjerningspersonene bak drap og trusler, flere saker handler om å ta dem som er kritiske til myndighetene, sier hun.

Journalen har forsøkt å få en uttalelse fra den russiske ambassaden, men de har ikke villet kommentere kritikken mot myndighetene.

Siden 2001 er det blitt drept 25 journalister i Russland. Kilde: Commettee to Protect Journalists.
Fem journalister sitter i dag fengslet i Russland. Kilde: Committee to Protect Journalists.