Journalist tvunget på flukt
Skreiv om systematisk tortur av homofile.
Våren 2017 publiserte journalist Elena Milashina fra den uavhengige russiske avisa Novaya Gazeta historien om hvordan over hundre antatt homofile menn i Tsjetsjenia blei satt i fengsler og utsatt for grov vold av tsjetsjenske myndigheter. Nyheten gikk verden rundt, men ett år seinere veit man fortsatt ikke hvor mange personer som er blitt, og fortsatt blir, ramma av myndighetenes overgrep.
I ettertid har forfølgelsen og overgrepene fått emneknaggen #chechnya100 i sosiale medier, som siden er blitt en parole i flere pride-parader og demonstrasjoner verden over.
Dette vet man om #chechnya100
- 200 personer har søkt hjelp det siste året.
- 119 personer har fått hjelp til å flykte.
- Seks personer er drept som følge av overgrepene.
- 71 personer har oppgitt konkret hva slags overgrep de er blitt utsatt for.
Kilde: LGBT Persecution in The North Caucasus - A Report
Mottok trusler
Avsløringen begynte med at personer i sivilsamfunnet fikk greie på at antatt homofile menn i Tsjetsjenia ble forfulgt. "Antatt" fordi svært få lever åpent som homofile her.
Novaya Gazeta-journalisten Milashina ble tipset om dette av en menneskerettighetsaktivist i området, og hun bestemte seg for å undersøke det nærmere. Hun kunne til slutt publisere det som var en svært detaljert og grundig artikkel om forholda.
– Elena har i ettertid mottatt det vi ser på som troverdige trusler, sier Mina Skouen, seniorrådgiver for LHBT-spørsmål i Helsingforskomiteen.
Milashina blei tvunget til å flykte fra landet på midlertidig basis i frykt for sitt eget liv.
– Det er jo det som ofte skjer. Russiske myndigheter har et skikkelig apparat der de kan bruke svært udemokratisk lovverk for å straffe journalister via rettssystemet, forteller Skouen.
– Ingen sikkerhet for journalister
Seks av Milashinas kolleger fra samme avis er tidligere blitt drept for sitt arbeid, blant de mest kjente er Anna Politovskaya.
– Man har ingen sikkerhet fra staten som journalist. Vi ser også at journalister blir trua med eller utsatt for vold, ofte med mistanke om at gjerningspersonene har tilknytning til myndighetene, sier Skouen.
I ettertid av publiseringa holdt flere religiøse ledere et møte i en sentral moské i Tsjetsjenia, der blant andre en rådgiver til den tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov skal ha uttalt at Novaya Gazeta-journalister er fiender av moderlandet, og at de kunne vente seg revansje. Kadyrov har sjøl også benekta ethvert overgrep mot homofile fordi det ikke går an å «arrestere eller undertrykke mennesker som ikke eksisterer».
Elena Milashina blei tildelt Fritt Ords Free Media Awards i 2016 for sitt arbeid i Nord-Kaukasus. Prisen tildeles årlig for god og uavhengig journalistikk i Øst-Europa.
Mener journalisters arbeid er avgjørende
Man veit at over 200 personer fra Tsjetsjenia og naboregioner i ettertid har søkt hjelp som følge av myndighetenes overgrep.
Skouen tror vi aldri vil få svar på hvor mange som er ramma, men forteller at lokale organisasjoner har dokumentert at minst seks personer er drept i det Skouen omtaler som "konsentrasjonsleir-lignende fengsler".
– Tallet er nok enda høyere hvis man regner med æresdrap begått av familier. Familiene blei oppfordra av tsjetsjenske myndigheter til å forfølge og drepe egne familiemedlemmer, både kvinner og menn, dersom man mistenkte at de var homofile, sier Skouen.
Helsingforskomiteen jobber for at menneskerettighetene skal respekteres. Da denne saken blei kjent, ba de russiske myndigheter om å etterforske sakene.
– Både vi og andre organisasjoner har vært veldig nøye med å holde navna til ofra hemmelig med unntak av de få som sjøl har ønska å stå fram offentlig. Myndighetene vil ofte ha bevis, og i den sammenhengen er journalisters arbeid i slike saker helt avgjørende. Likevel har den tsjetsjenske lederen sagt at det ikke finnes noen homofile i Tsjetsjenia, sier Skouen.
Familiene blei oppfordra av tsjetsjenske myndigheter til å forfølge og drepe egne familiemedlemmer, både kvinner og menn, dersom man mistenkte at de var homofile.
Mina Skouen
Å anmelde forholdene sjøl for dem som er ramma, kan også være skummelt fordi man veit at det vil få konsekvenser for en sjøl eller familien sin.
Forverret situasjon for LHBT
På mange måter er situasjonen forverra for lesbiske, homofle, bifile og transpersoner i Russland siden Putin blei president igjen i 2012. Det har mye å gjøre med ulike lover som er blitt innført, som den såkalte propaganda-loven som forbyr nøytral eller positiv propaganda om ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner overfor mindreårige, forklarer Skouen.
– Loven fører til at det er forbudt å tilby psykisk helsehjelp knytta til seksuell orientering til barn og unge. Nå kan det regnes som et lovbrudd. Et nettsted, Children404, der barn kunne sende brev om sine bekymringer, er blitt stengt ned, sier hun.