- Stor grad av selvsensur
Russiske journalister frykter at de ikke vil bli beskyttet under en eventuell rettssak.
– Journalistene i Russland er dessverre nødt til å drive med selvsensur når de skriver om viktige politiske saker. Det finnes ikke uavhengige rettssystemer som vil beskytte dem under en rettssak. De vil alltid tape, selv med bevisene på sin side, sier Mikhail Maglov, en tidligere russisk journalist som nå er politisk flyktning i Litauen.
Han mener selvsensur er et stort problem, spesielt i de uavhengige mediene, fordi rettssystemet svikter.
– Det største problemet er at rettssystemet ikke fungerer slik det burde. Domstolens oppgave handler kun om å tilfredsstille myndighetene, sier han.
Blir dømt og fengslet
Maglov mener det ikke finnes en tydelig uttalt grense for hva det er farlig å skrive om. Han fant selv ut hvor grensen gikk ved å undersøke hvilke journalister som ble fengslet, og hvilke artikler som hadde ført dem bak lås og slå.
– En journalist fra nyhetsbyrået RBC skrev om et gigantisk ran under byggingen av Vostochny Cosmodrome, en oppskytningsbase for romfartøyer. Han ble dømt til seks års fengsel. Formelt sett ble han dømt på et helt annet grunnlag, idet han ble knyttet opp mot en ekstremistgruppe, forteller Maglov.
Maglov forklarer at det særlig er journalister som driver med undersøkende journalistikk rundt finansiell korrupsjon og militære hendelser i Ukraina som kan bli fengslet.
– Nylig hoppet en journalist ned fra 5. etasje i Jekaterinburg. Noen rykter kaller det selvmord, mens andre sier at han hadde mottatt trusler fordi han skrev om den militære russiske Wagner-gruppen, sier Maglov.
Wagner-gruppen har i flere år sendt russiske leiesoldater til Syria for å slåss sammen med styrkene til president Bashar al-Assad.
– Farlig å være journalist
– Russland er et av de farligste landene å være journalist i om vi ser på antall drepte journalister, samt med tanke på trusler og hvilke saker du kan dekke, sier Ane Tusvik Bonde, seniorrådgiver og Øst-Europa-ekspert i Human Rights House Foundation.
Mikhail Maglov mener det er bekymringsfullt at myndighetene ikke vil undersøke dødsfallene nærmere.
– Jeg kjenner til over ti uløste drap på journalister. Som regel har de som bestiller drapene eller utfører dem en relasjon til representanter for myndighetene i de ulike russiske regionene, sier Maglov.
Journalen har prøvd å få tilsvar fra den russiske ambassaden, men de var ikke interesserte i å uttale seg om saken.