Mye politi samlet under demonstrasjon 3. februar 2018. Demonstrantene var kurdere som protesterte mot tyrkiske angrep på Afrin, Syria. Foto: Robert Bas

Bruker livvakter på jobb

Trusler og ekstraordinære sikkerhetstiltak er blitt en del av jobben, sier flere nederlandske journalister til Journalen.
Lørdag, 12 mai, 2018 - 13:45

– Jeg var live på TV, og i samme øyeblikk ble jeg og min kameramann angrepet av tyrkiske demonstranter. Jeg måtte stoppe direktesendingen og komme meg i sikkerhet, sier den nederlandske journalisten Robert Bas til Journalen. 

Bas og kamerabesetningen hans ble i 2016 angrepet da de rapporterte for den nasjonale TV-stasjonen NOS. Dette skjedde under en demonstrasjon i Rotterdam i forbindelse med det tyrkiske kuppforsøket.

Må ha med seg sikkerhetsvakt

Slike hendelser har ført til at han må ha med seg sikkerhetsvakt under spesielle oppdrag, for eksempel i forbindelse med demonstrasjoner, men også på fotballkamper. 

– Når vi forventer opptøyer under fotballkamper eller sammenstøt mellom demonstranter, tar vi med oss sikkerhetsvakter. Dessverre må vi det. Det er blitt en del av livet som journalist, sier Bas til Journalen.

Ifølge en rapport fra den nederlandske journalistforeningen NJF fra 2017 har 61 prosent av nederlandske journalister blitt truet på grunn av sitt arbeid.

Truslene varierer i hyppighet, blant annet oppga 43 prosent at de mottar trusler årlig, mens syv prosent oppgir at de får trusler ukentlig. Felles for truslene journalistene mottar er at de blir gjentatt over tid, og at de også finner sted utenfor arbeidstiden. 

Politiet aksepterer ikke trusler mot journalister

Robert Bas forteller at han som journalist har gode avtaler og tett kontakt med politiet i Nederland, og at de er med på å gjøre det mulig for ham å gjøre jobben sin under demonstrasjoner. 

– Journalister må gjøre jobben sin i frie og trygge omgivelser. Vi aksepterer ikke trusler mot journalister. Politiet tar all form for vold veldig seriøst, sier pressekontakt Marlous de Ridder for det nederlandske politiet til Journalen.

– Det er flott at politiet sier de vil beskytte deg, men som journalist vil du gjøre jobben din alene, du vil ikke være avhengig av beskyttelse fra politiet. Det er derfor vi har våre egne sikkerhetsvakter, sier Bas. 


Demonstrasjon i Nederland. Foto: Robert Bas

Kritiske til nederlandsk presse

Bas sier til Journalen at det bor over 50 000 tyrkere i Rotterdam der han jobber. Flere ganger har det oppstått konflikter mellom tyrkiske nasjonalister og journalister. Han sier de fleste angrepene på journalister under demonstrasjoner kommer fra innvandrermiljøer som ikke har tillit til nederlandske medier.

– Som regel er det nasjonalister som synes vi er for kritiske til deres regjering. Når vi lager journalistikk om nasjonalistiske tyrkere i Nederland, får vi ofte høre at nederlandske medier ikke er ærlige når vi raporterer om situasjonen i hjemlandet deres, sier han.

Bas sier videre at nederlandske medier er kritiske til den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan, og at tilhengere av ham derfor tror Bas og nederlandsk medier er imot dem. 

– Påvirker ikke arbeidet

Det er ikke bare fysiske trusler som rammer journalistene i Nederland. I undersøkelsen fra NFJ sier 75 av de 638 journalistene at de har mottatt trusler på nettet. Journalisten og spaltisten Max Joling er en av dem. 


Journalist og spaltist Max Joling har mottatt flere trusler. Foto: Privat.

– Mange av truslene kommer fra anonyme eller falske kontoer via internett, sier han til Journalen. 

Max Joling ser på trusler mot journalister som et økende problem i Nederland. 

Joling har også, i likhet med Bas, tatt i bruk sikkerhetstiltak for å beskytte seg mot truslene. 

– Dessverre kan jeg ikke fortelle hvilke tiltak det er, men jeg tror det er nok til at jeg skal føle meg trygg, sier Joling.

Han mener truslene ikke påvirker hans arbeid som journalist. 

– Som journalist har ikke truslene noen effekt. Jeg fortsetter å skrive. Privat går det også bra, men jeg lever nok litt annerledes enn vanlige folk som ikke har behov for sikkerhetstiltak, sier Joling, som mener at truslene gjør ham sterkere. 

Videoen under er fra en demonstrasjon Robert Bas dekket 3. august 2014. Her protesterer palestinere mot Israels krigføring på Gazastripen.