Journalister i arbeid i Nairobi, Kenya, 2014. FOTO: Flickr/Paulien Osse

Kenyansk pressefrihet i nedgang

Journalister er blitt møtt med trakassering og vold etter forsøk på å dekke protester og politiske overtredelser.
Lørdag, 12 mai, 2018 - 13:38


Robert Kituyi er frilansjournalist i Kenya. Foto: Privat

94 kenyanske journalister er det siste året blitt angrepet. Dette innebærer nesten en dobling fra fjoråret, hvor det ble registrert 48 tilfeller ved samme tidspunkt. 

– Trusler, fysisk angrep og konfiskering av utstyret til reportere er alt for vanlig, sier Robert Kituyi, frilansjournalist i Kenya.

Han har flere ganger blitt angrepet på grunn av sitt arbeid mot korrupsjon. Ved noen tilfeller har truslene vært såpass alvorlige at Kituyi er blitt nødt til å flytte. Arbeidet har også ført til at kollegaer har mistet livet.

– En av de mest dramatiske hendelsene i min karriere inntraff i 2015. Da mistet jeg redaktøren min i et angrep. Jeg er heldig som overlevde angrepet, sier han.

Myndighetene stengte tv-selskaper

Kituyi mener det foreløpig største nederlaget for kenyansk presse kom da fire privateide tv-stasjoner ble lagt ned tidligere i år. Tv-stasjonene NTV, Citizen TV, KTN News og Inooro TV ble alle mørklagt av myndighetene.

Mørkleggingen inntraff fordi staten ønsket å stoppe dekningen av seremonien der Raila Odinga utnevnte seg selv til president.

KTN og NTV gikk på luften igjen etter syv dager, mens Citizen TV og Inooro TV var tilbake etter ti dager.

Kenya rangeres som nummer 96 av 180 land i Reportere uten grensers pressefrihetsindeks for 2018. Det er én plass ned fra fjoråret.

Grunnloven garanterer pressefrihet

Grunnloven garanterer frihet og uavhengighet for elektroniske, trykte og alle andre typer medier. Unntakene er krigspropaganda, oppfordring til vold, hatefulle ytringer og oppfordringer til hatefulle handlinger mot personer og grupper.

Videre heter det at staten ikke kan utøve kontroll eller blande seg inn i medieinnhold. Det står også spesfikt i grunnloven at alle statseide medier er frie og uavhengige, og at de selv kan bestemme over innholdet de publiserer.

Kenya har i tillegg en lov om rett til informasjon. Et av de viktigste unntakene er at man ikke får innsyn i informasjon om hvordan regjeringen håndterer landets økonomi.

Til tross for dette blir fortsatt journalistiske saker og kunstneriske uttrykk som politisk innhold, homofili og korrupsjon sensurert. 

Fengslede og drepte journalister

Fengslede journalister

2018: 0

2017: 0

Drepte journalister 

2018: 0

2017: 0

Kilde: Committee to Protect Journalists

Selvsensur

– Den kenyanske grunnlov gir oss på papiret den nødvendige friheten til å praktisere journalistikk. Ute i felten er situasjonen en helt annen, sier frilansjournalist Philo Gitau.

– Man må være forsiktig med hva man publiserer, og hvis ikke man bedriver en viss selvsensur, kan det i ytterste konsekvens føre til fengselsstraff, fortsetter hun.

Gitau mener dette kan føre til at journalister ikke kan gi hundre prosent i reportasjer og nyhetsdekning. 

Frilanser Mary Mwendwa er enig i at det er vanskelig å drive uavhengig journalistikk.

– Selvsensur kan være et alternativ, forklarer hun. Mwendwa jobber for nettsiden Talk Africa, som publiserer historier og data om utviklingsproblemer. Hun liker å skrive om kjønn, miljø, helse og klimaendringer. 

– Å være journalist i Kenya er en risiko, for en vet aldri hvordan historiene dine påvirker noen, så vi er alltid veldig forsiktige når vi møter fremmede, sier Mwendwa.

Medierådet skal regulere

For å opprettholde rettighetene i mediefrihetsloven, opprettet myndighetene et eget medieråd i 2013.

Rådet er i dag en uavhengig organisasjon. De har fått statlig støtte ved flere tilfeller, men sier at de likevel er svært uavhengige i sitt arbeid, og at de ikke blir kontrollert på noen måte.

Medierådet laget i 2013 er en atferdskodeks for journalister.

Journalen har tatt kontakt med den kenyanske ambasaden i Stockholm, kulturdepartementet og justisdepartementet i Kenya, men ikke fått svar.