En... to... tre! "T-Jay" i ferd med å beisere norgesmester "Hannibal". Et øyeblikk arrangør NWF gjerne skulle vist det norske TV-publikum. Foto: Petter M. Udland

Show for avslåtte kamera

Norges wrestling forbund har arrangert stevner i Norge siden 2001, men aldri har de fått muligheten på TV. Det vil de gjøre noe med.
Onsdag, 3 oktober, 2018 - 10:15

 

– Sånn gjør man ikke!

Erik Isaksen brøler til sin mye yngre motstander, tar et grepa tak rundt nakken hans og slenger han over tauene og ut av ringen som for anledning står i en gammel trikkehall på Kjelsås i Oslo. Det stakkars offeret hadde nettopp gjort det samme med Isaksens partner og får unngjelde. Det er et unektelig spektakulært skue og et hundretalls publikum responderer høylytt. 


Erik Isaksen. Foto: Petter M. Udland

Isaksen har wrestlet i over 20 år. Over hele verden. Han er i Norge bare kjent som «Ikonet». I 2001 startet han det som i dag har nærmest hegemoni hva gjelder wrestling-show i Norge, Norges Wrestlingforbund (NWF).

– Jeg begynte å wrestle da jeg studerte i England på 90-tallet. Det fantes ikke noe ordentlig miljø i Norge, så for å fortsette med det da jeg kom hjem var jeg nødt til å starte noe selv, sier han.

Veteranen er den desidert mest merriterte norske wrestler, med lang erfaring fra inn- og utland. Men aldri har han fått vist showet sitt på fjernsyn i hjemlandet.

LES MER: Lever i ringen


Eirik Støylen (t.v) i aksjon som “Garm”. Foto: Camilla K. Ousdal

Aldri på TV

Siden 90-tallet har Eirik “Garm” Støylen, wrestlet rundt i Norge på små og store scener. Han har vært en del av NWF siden starten. 

Støylen ser rett i kamera og beveger seg rolig frem og tilbake mens han ler en lav, men truende latter. Han forteller motstanderen hans kommende lørdag, Tommy P, hvordan veteranen Garm Støylen ikke lar seg knekke av noen jyplete ungfole. Rufsete på håret og i skjegget ser den store branden unektelig truende ut gjennom kamera.

Selv om det bare er trening er Støylen intens.

Han er klar på at det er en plass på fjernsynet som er avgjørende for at sporten skal kunne vokse. 

– Vi ville nådd ut til et mye større publikum. Bare at navnet på forbundet vårt hadde stått i TV-oversikten hadde gjort mye for oss, sier Støylen.

– Folk tenker: “Wrestling i Norge, kan det være noe bra?” og nordmenn tenker ofte slik om norske versjoner av ting folk gjør i utlandet. Men vi er bra og vi har et godt rykte også utenlands, sier han. 

Men selv med intensive kamera intervjuer i ermet og snart to tiår år på baken med live underholdning har ikke NWF fått plass i det gode selskap på norsk fjernsyn.

LES MER: Vil wrestle mot gutta


NWFs norgesmester Hannibal (t.v) og Bjørn Sem i het diskusjon. Foreløpig kun for de oppmøte. Foto: Camilla K. Ousdal

Vanskelig rykte

Westling slo for alvor gjennom i Norge på 80-tallet, men det var den amerikanske varianten med Hulk Hogan og hans like som ble de første store stjernene. På 90-tallet kom en ny oppsving for wrestling med et produkt som var betydelig skarpere, mer seksuelt og hardere action. 

Støylen tror det har bidratt til et rykte som hindrer wrestling å bli akseptert av produksjonsselskap og TV-kanaler.

– Wrestling på TV har vært vurdert, men det vært folk høyt oppe som har sagt at: “Wrestling? Huff nei, det vil vi ikke ha”. Produktet på 90-tallet med øl, dopreferanser og halvnakene kvinner overalt har nok ødelagt rykte en god del. Men wrestling kan jo være så mye mer enn det, sier han.

Showene til den markedsledene amerikanske organisasjonen WWE (World Wrestling Entertainment) har blitt vist jevnlig på norsk fjernsyn, senest på Eurosport.

Kommunikasjonsrådgiver Lars Kvam i Eurosport bekrefter dog at kanalen ikke viser wrestling på nåværende tidspunkt.

– Vi viser det ikke og det er ikke noe vi har diskutert å gjøre i overskuelig fremtid heller. Jeg er også usikker på om det er noen andre som viser det i Norge, sier Kvam.

Show i studio 

Etter to timer med et intenst show er det over for denne gang. Wrestlerene puster ut, deler ut high-fives og gratulerer hverandre med vel gjennomført. Så er det ny dugnad. Ringen skal rigges ned, salen skal ryddes før det hele skal settes opp igjen senere denne høsten. Det neste showet skal holdes i TV2s største studio i Nydalen. Lokalene til norske institusjoner som “Skal vi danse” og “Senkveld”.

Steget inn i studio er tatt. Det som mangler nå er og få skrudd på kameraene.