E-SPORT: Norges Fotballforbund har startet et eget landslag for e-sport, der de beste FIFA- og PES-spillerne i Norge skal samles. Her diskuterer landslagssjef, Marius Hjerpseth, og administrativ leder for prosjektet, Mats Theie Bretvik.

NFF med unik satsing på e-sport

E-sport vokser seg stadig større i store deler av vereden, også i Norge. Nå er Norges Fotballforbund i gang med å bygge et eget landslag i e-sport som skal representere Norge i offisielle landskamper.
Mandag, 15 oktober, 2018 - 16:29

Tidligere i år ble ideen fra Norges Fotballforbund (NFF) lansert, og mangeårig YouTuber og FIFA-entusiast, Marius Hjerpseth, ble hentet inn som spillende landslagssjef for E-sport-landslaget. NFF sitt landslag vil bestå av Norges beste spillere innen fotballspillene FIFA og Pro Evolution Soccer (PES), som vil få en egen losje på Ullevaal stadion til å trene.

E-sport

Elektronisk sport (E-sport) er elektronisk konkurransespilling som foregår på et visst profesjonelt nivå.

Oppslutningen rundt e-sport har vokst voldsomt de siste årene. I dag kan profesjonelle turneringer følges av flere millioner mennesker verden over, og nasjonale TV-kanaler i hele verden har også begynt å sende turneringer.

I Norge har Gamer.no hatt stor suksess med sin satsing på Telenorligaen, der spillere fra hele Norge konkurrerer i blant annet League of Legends og Counter Strike.

Kilde: Store Norske Leksikon

Unikt i Europa

E-sport, som er dataspill i organiserte former, har for lengst tatt av i Europa, også innenfor FIFA og PES, der flere av Europas største fotballklubber har egne lag. Det har også blitt arrangert turneringer der spillere har representert landet sitt. Likevel er NFF sin satsing unik.

– Hos oss blir spillerne som blir tatt ut en del av et lag, som kommer til å ha samlinger på samme måte som et fotballandslag. De vil trene sammen og spille landskamper mot andre land, forteller Mats Theie Bretvik, som er ansvarlig for prosjektet.

Både FIFA og UEFA jobber nå med å sette sammen en konkurranseform, der tanken er at forbund rundt om i Europa og verden skal delta i EM og VM akkurat som i vanlig fotball.

To spillere klare

Landslaget vil bestå av mellom seks og åtte spillere. To plasser er allerede besatt av landslagssjef Marius Hjerpseth og nybakt norgesmester Anders Rasmussen.

– Hvordan vi fordeler de andre plassene er foreløpig uklart. Men i utgangspunktet skal det være fire Playstation-spillere og fire Xbox-spillere, og man skal kunne beherske både FIFA og PES, forklarer Bretvik.

NFF har også andre målsetninger med prosjektet. De håper å treffe en målgruppe som ikke er lett å nå ut til via andre medieplattformer.

– Stadig flere ungdommer praktiserer fotballinteressen via spillkonsoller om dagen, og vi håper i større grad å nå ut til denne gruppen med dette prosjektet, sier Bretvik.


VANT LANDSLAGSPLASS: Landslagssjef Marius Hjerpseth overrekker landslagsdrakten til Anders Rasmussen.