Amanda handlet selv på Black Friday, men mener det har blitt overdrevent mye styr rundt en slik dag. Foto: Malin Seline Strandberg

Delte meninger om Black Friday

Den offisielle svarte fredagen er overstått. Flere mener konseptet har gått for langt.
Tirsdag, 27 november, 2018 - 16:36

Nå er det ikke lenger kun Black Friday som gjelder. Det som startet som en fredag med gode tilbud, har vokst til blant annet Black Weekend, Black Week og Cyber Monday. Tina, 22 år fra Oslo mener dette skaper et unødvendig stort kjøpepress.

– Plutselig er det ikke én dag, og du blir bombadert med reklamer og mails. En ting er én dag, som kan være bra for studenter eller andre med mindre penger, men når det pågår i to uker blir det litt mye, sier Tina til Journalen.


Tina forteller at hun oftest handler på nett hvor det lettere å få oversikt over tilbud. Foto: Malin Seline Strandberg

Tina mener det er viktig å tenke før man handler. 

– Jeg syns man burde gå litt i seg selv og tenke over om man faktisk trenger det man kjøper. 

Ulike reaksjoner  

Mats, 21 år fra Kongsvinger, benyttet seg ikke av tilbudene på Black Friday, men syns det er et fint konsept. Selv shopper Mats kun når han må. 

– Det kan være fint før jul, for eksempel for folk med litt mindre penger.

Journalen har skrevet om flere alternative løsninger til Black Friday, og det er tydelig at det er mange reaksjoner på den amerikanske tradisjonen. 


Mats syns ikke man trenger å ha dårlig samvittighet for å handle på Black Friday, men tenker at det er fint å kunne kompansere litt i dag, på Giving Tuesday.
Foto: Malin Seline Strandberg

Gi og ta 

Eva Marie, 39 år, fra Lillehammer handlet selv på tilbud forrige fredag, men mener at dette er en tradisjon vi kunne klart oss foruten. Likevel understreker hun at så lenge man bruker den fornuftig, ved å kjøpe noe man uansett har tenkt til å kjøpe, er det ikke så dumt å spare litt penger.

– Hvis du har dårlig råd syns jeg ikke man skal ha dårlig samvittighet. Selv donerte jeg penger på Black Friday for å gi litt også.


Eva Marie liker best å handle varen i butikken heller enn på nett. Da får hun det hun trenger raskere. Foto: Malin Seline Strandberg

Tirsdag 27. november er det Giving Tuesday. Bevegelsen fungerer som en motreaksjon på Black Friday, og som en oppfølger av den amerikanske tradisjonen, Thanksgiving. Dagen skal oppmuntre til en global dugnad.


Roni jobbet hele fredagen, men hadde benyttet seg av Black Friday om det hadde vært mulig. Foto: Malin Seline Strandberg

Roni, 28 år, fra Sørumsand ser på Black Friday som et godt tiltak i et kostbart samfunn. 

– Det er dyrt å handle i Norge. Jeg syns det kunne vært Black Friday hver dag, sier han med et smil. 

Emneord: