KFUM feier opprykk etter 3-1 seieren over Åsane. Foto: Guttorm Lende.

Oslo-derby returnerer til toppfotballen

Etter et tøft utgangspunkt tok Oslo-laget KFUM en overbevisende seier i returoppgjøret mot Åsane. Det gjør nå at det for første gang på ni år er to Oslo-lag som spiller i samme divisjon på et av norges to øverste nivåer.
Tirsdag, 27 november, 2018 - 14:39

Etter 2-1 tap på eget kunstgress, måtte KFUM vinne borte mot Åsane i returoppgjøret. Det klarte de med en 3-1 seier, og sikret dermed retten til å spille Obos-liga 2019. Det var sist i 2009 at to Oslo-lag spilte i samme divisjon på et av norges to øverste nivåer. Den gang var det Lyn og Vålerenga som spilte sammen i ”Tippeligaen”. Nå har Oslo-lagene KFUM og Skeid brutt rekken med antall år uten to Oslo-lag i samme divisjon i Norsk-toppfotball, når det lørdag ble klart at lagene skal møtes i Obos-ligaen 2019. Daglig leder i Kfum Thor-Erik Stenberg er strålende fornøyd med opprykket, og sier det veldig bra at to Oslo-lag skal være med å prege toppfotballen igjen.

–Det er veldig bra. Det er veldig bra for Oslo-fotballen total sett, ikke minst fordi Oslo har veldig mange talenter som nå får to klubber å prøve seg i. Dette er veldig bra for talentutviklingen, nå gjelder det bare for klubbene å gi de sjansen til å spille.

Få Oslo-lag i toppen

Stenberg er usikker på hvorfor det har vært såpass få Oslo-lag som har preget de øverste divisjonene i Norge på herresiden.

–Det vet jeg ikke om jeg kan svare på en gang. Det er et så langt og komplisert bilde, det er mange ulike faktorer som har gjort at det har blitt sånn, sier Stenberg.

Daglig leder i Skeid Fotball, Daniel Holmeide Strand, har en egen teori hvorfor ikke flere Oslo-klubber har vært med å prege de øverste divisjonene i Norge. Han peker blant annet på lokal patriotisme som en faktor.

–Det er en mangel på lokal-patriotisme i Oslo som gjør det vanskeligere å skaffe sponsorinntekter, tøffere å få oppmerksomhet i lokal presse, vanskeligere å få oppslutning rundt lagene. Det er mange innbyggere i Oslo, men det er ikke så mange som er fra Oslo. Så interessen ligger ofte hos utenlandske lag eller andre lag i Norge hos mange, mener Strand.  

Spennende derby

Der nå duket for et skikkelig Oslo derby i Obos-ligaen 2019. Holmeide Strand mener selv om at det tradisjonelt ikke har vært noe stort rivaleri mellom de to Oslo-klubbene. Og mener Skeid historisk sett er en toppklubb, mens KFUM historisk sett er en breddeklubb.

–Skeid er en gammel storhet i Norsk fotball, mens ”Kåffa” er mer en tradisjonell breddeklubb som de siste årene har tatt steget opp til et høyt nivå. Det blir selv om veldig gøy å møte dem, legger Strand til.

Stenberg på andre siden gleder seg veldig til oppgjørene mot Skeid.

–Vi elsker å slå Skeid. Det blir storoppgjør både på Ekeberg og på Nordre-åsen, så de Skeid-oppgjørene blir kjempe bra. Dette er veldig bra for Oslo-fotballen, og det kommer til å komme mange folk, påpeker Stenberg.