Fra en Minga-demonstrasjon i Piendamó, Cauca. Foto: Ocha Colombia/Flickr
José Vicente Otero:

Mener urfolk omtales rasistisk og stigmatiserende

Bønder og urfolk har siden 10. mars demonstrert mot colombianske myndigheter.
Tirsdag, 28 mai, 2019 - 10:56

Under en protest 2. april i Cauca-distriktet gikk politiets opprørspoliti til angrep på demonstrantene.   

José Breiner Yunda Camayo (20) døde av skadene etter å ha blitt skutt av politiet, melder Telesur. Camilo Muñoz og Yesid Andres Camargo ble skadet i politiangrepet. 

Drapet på Yunda Camayo inngår i vold utøvd mot urfolkaktivister den siste tiden. Den 21. mars ble åtte urfolk drept i et granatattentat mot et møte i Dagua i Cauca-distriktet, ifølge Justice for Colombia


Fra en samling med urfolksorganisasjonen Consejo Regional Indígena del Cauca (CRIC). Foto: CRIC

I 2018 var det ifølge Advocacy For Human Rights In The Americas (WOLA) 123 drap på menneskerettighetsforkjempere og aktivister fra utsatte etniske grupper i Colombia. WOLA skriver videre at drapene har rammet urfolk og det afrocolombianske miljøet hardest. 

Bønder og urfolk demonstrerer for å bli hørt av president Iván Duque Márquez om flere rettighetsspørsmål. De krever blant annet at tilsammen 1300 avtaler mellom urfolk og myndighetene blir etterfulgt, anerkjennelse av bønders rettigheter og beskyttelse av sivile organisasjoner. 

- Medier manipulerer

José Vicente Otero er journalist og tilhører selv nasafolket. Han er kritisk til pressedekningen av urfolksdemonstrasjonene.   

- Noen medier manipulerte og påvirket det gode navnet og ryktet til urfolket. Og det mest alvorlige er at de skyldte på lederne av mobilseringen, skriver José Vicente Otero til Journalen. 

Han mener at det har vært mye desinformasjon om protestene.  


José Vicente Otero. Foto: Privat

- Det var noen journalister som tok parti. De garanterte ikke presis og riktig informasjon om demonstrasjonene, som er en del av ytringsfriheten, skriver Vicenete Otero. 

- Ikke nære vold og hat

Vicente Otero viser til undersøkelser fra medieobservatoriet for urbefolkningene i Consejo Regional Indígena del Cauca-CRIC

- I noen regionale og nasjonale medier var 80 prosent av informasjonen stereotyp, rasistisk og stigmatiserende. De manipulerte informasjonen med den typiske unnskyldningen at indianerne, de er mot den økonomiske utviklingen av landet, skriver Vicente Otero.

Han mener at slik journalistikk får alvorlige konsekvenser. 

- Journalistikken kan ikke fortsette å nære økt vold og hat. Du kan ikke fortsette å finne ting for å manipulere et passivt samfunn, som er vårt. Vi må respektere sannhet og virkelighet.

Vicente Otero mener journalistene har et samfunnansvar overfor innbyggerne i Colombia. 

- Journalistikken er til for å garantere rettighetene og tilrettelegge for harmoni blant innbyggerne. Colombias grunnlov er tydelig, den etablerer frihet. Ytringsfrihet er en rettighet som alle mennesker har for å spre sine tanker, meninger, informasjoner eller ideer gjennom forskjellige medier, men rettigheten har sine begrensninger.


Urfolksbarn leker ved vannkanten i Rio Sucio, 2006. Foto: UN Photo/Mark Garten

Vicente Otero ønsker ikke at journalister skal stigmatisere urfolk eller vinkle på eksotiske deler ved deres kulturelle identitet. Han har noen råd å gi til journalister som dekker urfolksproblematikk:

- Ikke-urfolks-journalister må kjenne til den territoriale konteksten, urfolks virke og deres skikker, deres tro, kultur og livsstil. Du kan ikke dekke urfolk journalistisk hvis du ikke kjenner deres livsstil og problemene som berører dem, sier Vicente Otero.

Kritiserer blokade

Preseident Duque har så langt ikke vært villig til å gå i dialog med demonstrantene. I en kunngjøring 28. mars viste Duque til protestene i Cauca og blokadene av den panamerikanske motorveien:

 “Disse blokkadene har påvirket flere kommuner og flere distrikter, og jeg vil uttrykke solidaritet med de som har blitt påvirket av disse tiltakene, og uttrykker i tillegg at forpliktelsen fra vår regjering alltid har forsøkt å fokusere på å opprettholde størst mulig forsyning. Og selvfølgelig vil vi gjøre en vurdering av skaden, og de som har blitt skadet vil få vår oppmerksomhet, slik at de vet at vi vil hjelpe til med å finne de beste løsningene. Men ha det klart: Vi kan ikke akseptere disse metodene som tilnærming for forhandlinger med staten.”

Samtidig som presidentens fordømmer demonstrasjonene og er bekymret for at væpnede grupper vil dra nytte av den kaotiske situasjonen i kjølvannet av urfolksprotestene, uttrykker han vilje til å forhandle med demonstrantene:

“Vi har sagt klart til arrangørene av Minga-protestene og de som står bak blokadene, at regjeringen har all vilje til dialog, å sette seg ned og arbeide innenfor rammen av utviklingsplanen for å finne løsninger. Alt, for å tette hullene som historisk påvirker urfolk”, sa Duque i kunngjøringen.