– Sjakk er genialt fordi alle kan spille det, uansett alder, kjønn eller bakgrunn. Det er ikke noe kulturelt, etnisk eller religøst ved det. Det er en fin og samlende aktivitet, mener Askild Bryn. Foto: Anniken Hillestad

Vil bygge broer med sjakk

Askild Bryn vil skape møter mellom to samfunnsgrupper han tror vanligvis ikke møtes. Han mener prosjektet "Næringslivet Møter Østkanten" snarere åpner dører enn å sette folk i bås.
Torsdag, 10 oktober, 2019 - 15:10

Forrige fredag gikk “Næringslivet Møter Østkanten” av stabelen for første gang i Oslo. Her spiller representanter fra næringslivet, sjakkprofiler og østkantungdom sjakk med og mot hverandre.

– Det er et inkluderings- og integreringsprosjekt. Ideen er å kunne bruke sjakk som en arena for å få mennesker som vanligvis ikke møtes til å møtes, og at det da vil oppstå gode forbindelser ut av disse arrangementene, forteller Askild Bryn.

Konseptet ble etablert av Pontus Carlsson i Sverige for fem år siden, der det går under navnet “Näringslivet Möter Förorten (forstaden, red.anm.)”. Carlsson kjente Bryn fra sjakkmiljøet og tok kontakt med ham for at de sammen skulle bringe arrangementet til Norge. 

– Sjakk er genialt fordi alle kan spille det, uansett alder, kjønn eller bakgrunn. Det er ikke noe kulturelt, etnisk eller religøst ved det. Det er en fin og samlende aktivitet, mener Bryn.


Arrangør Askild Bryn var selv med å spille. Foto: Masa Paunov

Finansieres av næringslivet

I tillegg til tanken om at næringslivet sjelden har kontakt med østkantsungdom, er det også en annen årsak til at næringslivet er gunstig å ha med på laget.

– Det er penger i næringslivet. Det er en del utgifter tilknyttet arrangement, og da må jo noen ta regningen, sier Bryn. 

 – Hva er motivasjonen til deltakerne fra næringslivet?

– Veldig mange bedrifter har en sosial profil og ønsker å gi tilbake og støtte gode prosjekter og saker. Det de får tilbake er at de blir sett på som noen som bryr seg og at de får en god profilering, sier han.

Bryn tror riktignok arrangementet ble en god opplevelse for alle, og fikk også inntrykk av at de voksne syntes det var overraskende gøy å spille.

– Barna storkoste seg, sier han.

Kontakter i arbeidslivet

En bieffekt Bryn trekker fram er at ungdommene kan knytte kontakter til arbeidslivet.

– Kanskje er det lettere å sende en e-post eller ringe til en du var på lag med, eller noen andre du ble kjent med. Da kan denne personen fungere som en slags mentor eller rådgiver og komme med tips. Mange av dem er eksperter på det de driver med og har et bra navn i sitt miljø, sier han.

– Vi prøver heller å åpne dører enn å sette folk i bås.

I Sverige har prosjektet fått ettervirkninger for noen. Der har flere spist middag sammen, besøkt hverandre både hjemme, på skolen og arbeidsplassen.

– De har rett og slett uvekslet erfaringer og sett hvordan den andre har det. Det er noe av det vi håper kan komme ut av dette.