Sjakkekspert Atle Grønn tror historiens første offisielle verdensmester i Fischer-sjakk kan bli norsk. Foto: Dan Petter Neegaard.

Holder Carlsen som storfavoritt

NRKs sjakkekspert Atle Grønn mener Magnus Carlsen har svært gode sjanser til å bli verdensmester i Fischer-sjakk.
Onsdag, 30 oktober, 2019 - 15:13

Amerikanske Wesley So er Magnus Carlsens siste hinder i jakten på å bli den første offisielle verdensmesteren i Fischer-sjakk. Finalespillet starter torsdag og sjakkekspert Atle Grønn er positiv på Carlsens vegne før oppgjøret mot amerikaneren:

– Det er en motstander som bør passe han bra. Magnus og So er ganske like i spillestilen, men Magnus er litt bedre på alle områder. Det er ingenting So kan som jeg ikke syns Magnus kan litt bedre, hevder Grønn.

Flere spilleselskaper gir i skrivende stund i mellom 1,10 - 1,15 i odds for seier til nordmannen.

Slik spilles finalen i VM i Fischer-sjakk

Torsdag 31.oktober 2019 kl. 17:30: Langsjakk, to partier

Fredag 1.november 2019 kl. 17:30: Langsjakk, to partier

Lørdag 2.november 2019 kl. 17:30, Fire partier hurtigsjakk, fire partier lynsjakk, Tiebreak (dersom behov)

– Kan prege matchen

Finalen avgjøres med tolv partier fordelt over de neste tre dagene. De første fire rundene spilles med en betekningstid som regnes som langsjakk. Seier i disse partiene gir tre poeng.

Deretter spilles det fire hurtigsjakkpartier og fire lynsjakkpartier som gir henholdsvis to og et poeng for seier. Første spiller som oppnår 12,5 poeng blir verdensmester. Grønn poengterer viktigheten av å komme godt i gang:

– De fire langsjakkpartiene teller mye. Får han noen ulykker der kan det prege matchen veldig. Magnus tapte første parti mot Caruana i semifinalen og har tidligere slitt med å komme i gang.

– Han må passe på at han ikke kommer bakpå fra start. So er definitivt god nok til å slå Magnus dersom han ikke har dagen, sier Grønn.

Publikumsvennlig

Carlsen sikret plass i finalen etter å ha slått verdenstoer Fabiano Caruana 12,5 - 7,5 i semifinalen tidligere denne uken. Kun to av partiene endte med remis. Grønn er sikker på at seerne har latt seg underholde så langt i mesterskapet:

– Jeg tror publikum syns det er gøy at det ikke blir så mange remiser og har opplevd mer spenning enn vanlig. Partiene mot Caruana var helt ville og veldig underholdende. Det så ut som Magnus koste seg og likte at det var fullstendig sprøtt, sier Grønn.

Et annet element som har vært med på å heve underholdningsverdien er betekningstiden:

– Tidskontrollen er litt uvanlig, og det er vanskelig for spillerne å tilpasse seg. Magnus har rotet bort et par vunnede stillinger på grunn av tidsnød. Så vidt jeg vet har Magnus hatt et ord med i laget. Han liker å spille uten tilleggstid for å få litt ekstra action, forteller Grønn.

Krevende spillestil

I Fischer-sjakk trekkes spillets startposisjon rett før partiet starter. Dette byr på ekstra utfordringer for spillerne som kastes ut i ukjent farvann allerede fra første trekk. Grønn beskriver Carlsens spillestil så langt i mesterskapet som krevende og kreativ:

– Han søker ikke de lette løsningene, noe som gjør spillet krevende. Sammenlignet med klassisk sjakk gjør han små feil hele tiden. Det viser at sjakk er et vanskelig spill når man ikke har full informasjon om åpninger og stillingstyper, mener Grønn.

– En vanlig feil når man spiller Fischer-sjakk er å spille på en måte som er mest mulig lik normal sjakk. Magnus er veldig kreativ og flink til å unngå å styre partiene inn i klassiske sjakkmønstre, utdyper Grønn.

Grønn tror mange av toppspillerne i verden trives svært godt med Fischer-sjakk:

– De får brukt kreativiteten sin og de slipper lange forberedelser. Disse spillerne er gode nok til å skape nye ting hele tiden. Denne skapelstrangen får de ikke utløp for på samme måte i klassisk sjakk lenger. Her får de muligheten til å skape noe nytt hvert eneste parti, forteller han.

Emneord: