Joaquin Phoenix spiller Arthur Fleck (Joker) i ny DC film. FOTO: Kashayar Afshar
Psykologiprofessor om Joker

Psykologiprofessor om Joker

Den nye Joker-filmen får store mengder ris og ros.
Onsdag, 16 oktober, 2019 - 13:57

04. oktober 2019 var det Norgespremiere på den mye omtalte Joker-filmen. Den er regissert av Todd Phillips og har Joaquin Phoenix i hovedrollen.

I Oslo var det 92 000 mennesker som så filmen i løpet av åpningshelgen. I kjølevannet av premieren har filmen blitt et hett tema. 

Tidligere Joker-inspirert skyteepisode

Filmen Joker har vært veldig kontroversiell, ettersom hovedrollen i filmen lider av mentale forstyrrelser og utfører voldelige handlinger. Dette er typiske trekk ved Joker-karakteren i tidligere spillefilmer. For dette har filmen blitt møtt med både ris og ros. Kritikere verden over virker til å enten hate eller elske Joker.

En debatt har kommet frem i søkelyset på bakgrunn av tidligere hendelser. 

Mye av frykten og kritikken for den nye filmen kommer av en tidligere skyteepisode under premieren av “The Dark Knight Rises” i 2012. 12 mennesker ble drept og 58 mennesker ble såret under filmpremieren i Denver-forstanden Aurora.

I etterkant har skytteren James Holmes uttalt at han ble inspirert av Heath Ledger sin Joker rolle. Han fungerte som en mørk og mentalt forstyrret figur i filmen. 


“Joker” filmen skaper store reaksjoner. FOTO: Kashayar Afshar.

Før premieren i USA, 4. oktober, har Aurora-ofrene uttrykt sin bekymring til Warner Brothers studio i et brev. Det på bakgrunn av filmens voldelige og mørke hovedrolle.

Warner Brothers svarte med at de ikke ønsker å glorifisere Joker, og heller ikke å gi rollen en slags heltestatus.

Todd Phillips ga uttrykk for at reaksjonene har vært bisarre. Videre sier han at kunst kan virke komplisert, i følge Washington Post

Før premieren av Joker satt amerikansk politi inn ekstrastyrker i områdene rundt aktuelle kinoer. Kostymer og klovnemasker var forbudt på flere kinoer i Los Angeles (Aftenposten). 

Kjent sjekketriks å sitte med bøyd hode

For å få et psykologfaglig innblikk i storfilmens påvirkning, tok vi i Journalen kontakt med den norske psykologen og professoren i atferdsanalyse ved OsloMet; Per Holth. Det skal belyse et faglig perspektiv og gi en potensiell forklaring på hvorfor kontroversielle figurer skaper stor debatt, og om de kan påvirke samfunnet på en farlig måte.

– Tenk nøye igjennom spørsmålet. Hvis noe er kontroversielt, innebærer det antakelig at det har tiltrukket seg mye oppmerksomhet. I så fall er det en logisk nødvendighet at noe kontroversielt tiltrekker seg mye oppmerksomhet, sier professor Holth. 

Ved spørsmål om hvorfor mennesker tiltrekkes av mer dystre historier og figurer, sier professor Holth at vi også tiltrekkes mot humoristiske roller/figurer/historier. 

– Når det gjelder melankoli og dysterhet er det vel slik at både prat om dystre ting, og andre former for utøvelse av dysterhet, kan være måter å skaffe omsorg og oppmerksomhet på fra andre. På gamle Club7 var det for eksempel et kjent sjekketriks å sitte ved utgangsdøra med bøyd hode.

Avslutningsvis spør journalisten om slike filmer kan virke farlige ovenfor mennesker med mentale forstyrrelser eller andre mentale lidelser. Noe som har vært en gjentagende bekymring i sosiale medier, blogger og fra kritikere.

– Dette har jeg neppe noe bedre faglig grunnlag til å svare på enn hvem som helst andre, sier professor Holth. 

Professor Per Holth har selv ikke sett filmen.

Emneord: