Her kan du både vaske klær og drikke kaffe. Foto: Sofie Knobel Breiby

Visste du at du kan vaske klærne dine her?

Et ukjent konsept i Norge og Oslo er restauranter med tilgang til vaskeri. Rett ved Bislett stadion ligger restauranten, baren, biblioteket og vaskeriet Cafe Laundromat.
Fredag, 11 oktober, 2019 - 11:42

På Bislett og i området rundt, kryr det av diverse restauranter, kafeer og barer. Vaskerier og renserier skal man heller ikke lete lenge etter. Noe som imidlertid er mindre utbredt, er steder som har tilgang på både servering og vaskemaskin. Til tross for navnet, Cafe “Laundromat” (selvbetjeningsvaskeri), er det mange som ikke vet at de har tilgang på selvbetjent vaskeri som kunde. 

 

Tilbud for studenter


William Reianes (21) og Lars Tande (24) er to av mange som bruker restauranten som et sted for å jobbe med skolearbeid. Foto: Sofie Knobel Breiby

Rundt om i lokalet er det mange som sitter med bøker og datamaskiner der de leser og jobber. William Reianes (21) og Lars Tande (24) tar opp fag på Sonans for å komme inn på medisinstudiet. Her på restauranten har de kommet de siste tre ukene for å jobbe med kjemi. Da de ble spurt om de visste at de kunne vaske klærne sine her ble de begge overrasket.

– Nei, det visste vi ikke, selvom vi kanskje burde skjønt det ut i fra navnet, sier Lars Tande. 

De har begge to vaskemaskin selv, men er enige om at det er et godt tilbud for andre studenter som bor uten tilgang på vaskemaskin.

 

Vaskemaskin for de på reise


Astrid Bossuyt lever på sjøen uten vaskemaskin. Hit har hun tatt med seg sin gule skittentøyspose. Foto: Sofie Knobel Breiby

Inne på vaskerommet står alle vaskemaskinene på, men likevel er det ikke enkelt å finne gjester som vet hva de har tilgang på. Belgiske Astrid Bossuyt er en av de som benytter seg av tjenesten. Kunstneren, servitøren og båtbyggeren bor i en båt uten vaskemaskin. Hit har hun kommet tre, fire ganger for å vaske klær og ta seg en reisepause. 

– Dette er et ukjent fenomen i Norge, men er mye mer utbredt andre steder i Europa, sier Astrid Bossuyt.

En av de som jobber på restauranten, Luciano, bekrefter at det er et populært tilbud. Vaskemaskinene blir brukt hver dag, av alt i fra 2 personer til 15 stykker om dagen.