En påminnelse kan være greit. Disse sedlene er snart ugyldige som betalingsmiddel. Foto: Sigrid Ukvitne

Nå må du kvitte deg med disse

Fristen for å bruke de gamle sedlene går ut fredag den 18. oktober.
Tirsdag, 15 oktober, 2019 - 22:37

Etter ett år med både nye og gamle 50- og 500-kronesedler, tas de gamle nå ut av sirkulasjon. Har du gamle 50- og 500-lapper liggende rundt, bør du enten bruke de eller sette de inn i en bankkonto før helgen.

Fortsatt gyldige

Har du ikke mulighet til å bruke eller sette de gamle sedlene inn på konto, er det likevel ingen grunn til panikk. Norges Bank er nemlig pliktige til å ta imot gamle sedler i minst ti år etter at de har gått ut, skriver de i en pressemelding. Sedlene mister dermed ikke sin verdi etter den 18. oktober.


Snart er det kun disse sedlene som gjelder. Foto: Norges Bank

Ny seddelserie

Dette er den andre utskiftningen av sedler i en rekke av tre. De gamle 100- og 200-kronesedlene utgikk i mai 2018, etter at de nye sedlene kom i mai året før. Det er også ventet en ny 1000-kroneseddel i løpet av november. Den gamle vil da utgå i november 2020. 

Norges Bank har hatt ansvaret for utformingen av de 5 nye sedlene. Det er flere grunner til utbyttingen, men den viktigste er å sørge for at den norske seddelen er sikker, avansert og umulig å forfalske. Dette kommer av at de teknologiske metodene for å forfalske utvikler seg raskt, skriver Norges Bank på sine sider. 

Sedlene glemmes

Skiftet til de nye sedlene går nesten ubemerket for seg, og noe kan tyde på at ikke alle får med seg fristen. DNB melder om at over 13 millioner gamle 100- og 200-kronesedler fortsatt finnes der ute i norske hjem. Årsaken for at de glemmes bort kan trolig være at det har blitt mer vanlig å betale med kort.


Svært få kunder betaler kontant, sier skiftleder Martine ved Espresso House Pilestredet. Foto: Sigrid Ukvitne

Kunder betaler med kort

Som medarbeider og skiftleder på kafé opplever Martine sjelden at kunder ved uhell gir henne utdaterte sedler.  

– Jeg vil si at 90 prosent av kundene betaler med kort, sier hun. 

– Var du klar over at de gamle 50- og 500-lappene går ut av sirkulasjon nå?

– Nei, det var jeg ikke. Det må jeg tipse alle de andre om. Vi kan ikke ha noen ugyldige sedler i kassen her, understreker hun.