VINMESSE: Femten ulike importører stilte med et utvalg økologiske, biodynamiske og naturlige viner på Norske Vinklubbers Forbund sitt arrangement. Foto: Cecilie Helgedal

Ny trend: Økologisk og biodynamisk vin

Tirsdag 29. oktober arrangerte Norske Vinklubbers Forbund for første gang en øko- og biovinmesse på Oslo Militære Samfund. Denne typen vinproduksjon er en økende trend i bransjen.
Torsdag, 31 oktober, 2019 - 12:51

Tall fra Vinmonopolet viser at de i 2018 solgte 1,5 millioner liter økologisk merket vin, og cirka 400 000 liter biodynamisk merket vin. Totalsalget av vin det året var 67 millioner liter. 

– Vi ser absolutt at økologisk og biodynamisk vin og naturvin øker i popularitet. Bærekraft er et av de viktigste temaene for oss i Vinmonopolet, og vi ønsker derfor gi kundene våre et så godt utvalg av disse varene som mulig, uttaler kategorisjef Trond Erling Pettersen. 

Av 1053 viner i basisutvalget hos Vinmonopolet er 146 økologiske og 24 biodynamiske. 

– Fremdeles er størsteparten av salget vårt produkter som ikke er sertifisert økologisk eller biodynamisk, og slik vil det nok fortsette å være. Men andelen øker, og det blir stadig flere produkter tilgjengelig fra ulike deler av kloden, sier Pettersen. 


FULLT HUS: Vinentusiaster fra ulike deler av landet, i tillegg til noen internasjonale representanter, var samlet på Oslo Militære Samfund tirsdag kveld. Foto: Cecilie Helgedal

Caroline Tangen-Tveit (34), med selskapet T&T Wine, stilte på øko- og biovinmessen i Oslo. Kun etter ett år har gründeren blitt Norges største importør av musserende vin fra Tyskland, og importerer samtidig rødviner derifra. Selskapet setter fokus på bærekraftig produksjon. 

– Det å jobbe med viner fra Tyskland er bærekraftig i seg selv, da det er kortreist vin. Vår distributør, Altus, bruker også el-biler til å frakte vinen. Dette er fremtiden for transport av bærekraftige viner, sier Tangen-Tveit. 

– Mine produsenter bruker ikke ugressmidler eller kopper i vinmarken, slik forhindrer vi å skade jordsmonnet på sikt. I tillegg plukkes alle druene for hånd, og da unngår vi at druene blir angrepet av bakterier på vei til pressing. Gjennom denne prosessen unngår vi å bruke mye eller ingen svovel. 


NYSTARTET: Caroline Tangen-Tveit startet selskapet T&T Wine med ektemannen i 2018, og er nå Norges største importør av Tysk sekt. Foto: Cecilie Helgedal

Tangen-Tveit sine importerte viner blir solgt både gjennom Vinmonopolets bestillingsutvalg og til privatpersoner. Siden oppstart i september 2018 har vinene vært i utsalg ved cirka 20 ulike Vinmonopol i Norge.