LA OLJA LIGGE: Miljøorganisasjoner har saksøkt staten fordi de har åpnet for mer oljeboring. Foto: Anastasia Møyland

Klimasøksmålet skaper engasjement

Mandag 4.november ble det arrangert en demonstrasjon på Eidsvoll plass. Det var mange som samlet seg for å støtte retten til et levelig miljø.
Tirsdag, 5 november, 2019 - 13:43

Klimaforskere, skolestreikere og besteforeldre samlet seg foran Stortinget for å stå sammen for retten til et levelig miljø. De mener at norsk olje og gass bryter den retten, ved å foreta oljeborring på Arktis. Siden politikerne ikke respekterer retten til et levelig miljø, har barn og unge både streiket og skapt de største miljødemonstrasjonene det siste året. 

Klimakrisen er menneskeskapt

Leder i Natur og Ungdom, Joni Lundevall, beskrev hvor fantastisk hun synes det er å være en klimaaktivist i sin appell. 

– Det er mange ting her i livet som vi ikke kan gjøre noe med, som for eksempel kjærlighetssorg, som vi bare må godta. Det som er så fantastisk med å være klimaaktivist, er at man har mulighet til å jobbe for en sak som det faktisk finnes en løsning på. Det vi gjør har noe å si og er med på å påvirke, sier Lundevall.

Lundevall fortalte at selv om klimakrisen er menneskeskapt, er det også vi mennesker som må løse denne krisen. Mennesker har muligheten til å redde jorda, ved hjelp av politikere som satser på kollektivtransport, istedenfor bygging av motorveier. 

– Vi streiker for en klimapolitikk som gjør tanken på fremtiden mindre skummel. Kravene våre blir ikke tatt på alvor av politikerne. De blir feid bort som et flott ungdomsengasjement, påpeker Lundevall. 

Utkledd som en isbjørn


Alexander Røine (33) kledde seg ut for å vise sin støtte visuelt. Foto: Anastasia Møyland

Alexander Røine (33) valgte å kle seg ut som en isbjørn, for å være et symbol på tema i saken. Han vil at folk skal skjønne at klimakrisen ikke bare går utover menneskene, men også økosamfunnet. 

– Jeg vil vise støtten min til klimasøksmålet. Vi har rundt 10 år på å gjøre endringer, og jeg tror at dette søksmålet kan starte en hel bølge med nye søksmål. Jeg har jo faktisk valgt å kle meg ut som en isbjørn. Siden dette er klimasøksmål for Arktis, så har jeg valgt å representere det, sier Røine, som var blant de frammøtte på arrangementet. 

Ankesaken i klimasøksmålet vil starte tirsdag 5.november.