Eivind Klubbenes (i midten) og resten av Liverpool-fansen gikk av hengslene da Mohamed Salah avgjorde kampen mot Manchester United. Foto: Fredrik Fjellvang
Liverpool - Manchester United 2-0

Ett skritt nærmere gullet

Liverpool fosser mot sitt første ligagull på 30 år, men fansen på Andys pub i Oslo nekter å starte feiringen helt ennå.
Mandag, 20 januar, 2020 - 13:14

“Stille på Scotsman, å-å-å, stille på Scotsman!” runger utover det røde folkehavet som har samlet seg på Liverpool-puben Andys i Oslo sentrum.

Liverpool har akkurat gått opp i ledelsen mot erkerivalen Manchester United. De fremmøtte retter med det verbale stikk mot deler av hovedstadens United-sympatisører, som befinner seg på Scotsman i Karl Johans gate. 

Og laget fra Beatles-byen har all mulig grunn til å hovere over sine konkurrenter. På 22 spilte kamper så langt denne sesongen, har Liverpool vunnet 21 av dem. Kun én gang har de måttet dele poengene med et annet lag. 


“You´ll Never Walk Alone” synges av full hals, både på Anfield i Liverpool og på Andys pub i Stortingsgata. Foto: Fredrik Fjellvang

Tør ikke tro

Klok av skade nekter imidlertid de norske Liverpool-supporterne Ole Tommy Reite og Eivind Klubbenes å ta ligagullet på forskudd. 

– Det er ingen som tør helt å tro ennå, så lenge Gerrard skled som han gjorde for et par år siden. Den gangen hadde vi det også i lommen. Så nå tar vi ikke ut champagneflasken før det er 100 prosent sikkert. Sånn er det bare, sier Klubbenes. 

– Men jeg har aldri hatt mer troen enn jeg har nå, kontrer Reite. 


Det var trangt om plassen på Andys pub i Oslo søndag kveld. Liverpool slo erkerivalene Manchester United 2-0. Foto: Fredrik Fjellvang 

Situasjonen Klubbenes peker på stammer fra 2014. Også den gang lå Merseyside-laget meget godt an til å sikre gullet, men tapte på målstreken. Og det finnes flere lignende eksempler; i 2009 ledet de ligaen til jul, men Manchester United ble for sterke. I fjorårets sesong tapte de kun én kamp og tok hele 97 poeng, men heller ikke det holdt. Manchester City sto igjen som mestere til slutt.

Nå har det gått hele 30 år siden sist de røde fra Liverpool kunne smykke seg med ligatittelen. 


Torbjørn Flatin, redaktør i The Kopite. Liverpool.no

– Føles utgjort

Torbjørn Flatin er redaktør i Liverpools norske supporterblad, The Kopite. Han sier alle nesten-opplevelsene har tært på. 

– Man føler det nesten litt utgjort. Både i 2009, 2014 og i fjor tok vi mange poeng. De gangene vi har gjort en god sesong, har et annet lag gjort det bedre. Det City-laget ifjor var blant tidenes beste fotballag, sier Flatin, som godt forstår hvorfor konfettien spares: 

– Brent barn skyr ilden. Vi har vært så nær så mange ganger. Vi tar ikke noe for gitt. Det ligger i Liverpools kultur å gjøre det vanskelig for seg selv. 

 

Nye helter

Det er pause i det intense fotballderbyet. Eimen av duggfrisk pils og lunken pizza har for lengst senket seg som et teppe utover pubparketten. De grønne veggene prydes av innrammede bilder av gamle Liverpool-helter. Men ingen tenker på dem lenger.

De tidligere heltene har måttet vike plass for nye profiler; Van Dijk, Mané og Salah har for lengst stjelt fokuset for alle med hjertet i den engelske havnebyen. Anfield-publikumet synger, og nordmennene i Stortingsgata synger med - med øynene godt plantet på storskjermene.


30 år er gått siden Liverpool sist ble ligamestere i England. Supporterne er naturligvis sulteforede på tittelen. Foto: Fredrik Fjellvang 

Klubbenes blir ordknapp når han blir bedt om å fortelle hva et ligagull vil bety. 

- Oh my god. Alt. Alt. Det vil bety alt. Alt, sier han. 

Reite velger å nyansere litt. 

– Det å være fotballsupporter handler om følelser, vennskap og det å støtte hverandre i tykt og tynt, sier han, og følger opp: 

– Jeg er stolt av å være Liverpool-supporter, og ønsker virkelig at vi skal befeste vår posisjon på toppen av Premier League, Europa og verden. For det er slik det ligger an til å bli akkurat nå.


Liverpool-fan Ole Tommy Reite var i ekstase søndag kveld. – Det var som å få orgasme, sier han om situasjonen da Mohamed Salah avgjorde kampen mot erkerivalen. Foto: Fredrik Fjellvang 

Et steg nærmere

Svetten har begynt å piple i pannene til Oslos Liverpool-entuasiaster. Stillingen er fremdeles 1-0 til hjemmelaget på Anfield. Klokken tikker mot 90 minutter, og Ole Gunnar Solskjærs røde djevler jager desperat utligning. Men det vil seg ikke.

Like før full tid feier Mohamed Salah all tvil til side når han fastsetter sluttresultatet til 2-0. Andys pub løftes til himmels. De svette klemmene sitter løst, og den allerede tunge luften er blitt enda tyngre. Det er det imidlertid ingen som tenker på nå. Nok en seier. Nok et steg mot det etterlengtede gullet. 

Med 68 poeng og 16 poeng ned til neste lag på tabellen ser det unektelig lyst ut for Liverpool. Scouserne har også en kamp til gode på Manchester City. 

– Men vi har ennå ikke møtt lag over oss på tabellen, spøker Ole Tommy Reite, vel vitende om at laget hans har ledet ligaen omtrent helt siden sesongstart.