Erling Haaland (t.h) ble den første spilleren som slo overgangsrekorden til Tor André Flo etter at den hadde stått urørt i 20 år. Foto: Jone Sutterud Warland

Historisk dyre

I 2000 ble Tore André Flo tidenes dyreste norske fotballspiller. Det tok hele 20 år før rekorden ble slått - attpåtil tre ganger på et knapt halvår.
Mandag, 12 oktober, 2020 - 14:07

Forventningene var store da Tore André Flo ble solgt fra Chelsea til Rangers i 2000. Overgangssummen på 161 millioner kroner gjorde ham til den dyreste norske fotballspilleren gjennom tidene. Mange mener han aldri klarte å leve opp til den store prislappen, og at tiden i den skotske klubben var en nedtur.

Rekorden sto uansett urørt i nærmere tjue år, før en norsk tenåring fra Jæren begynte å hamre inn mål i Europa. Da begynte imidlertid ballen virkelig å rulle. Kun uker senere ble det satt nok en rekord, og innen september samme året, var salgssummen til Tore André Flo dyttet ned til en fjerdeplass på listen over dyreste nordmenn. Dette er historien om hvordan norske fotballspillere plutselig ble en eksportvare i hundremillionerklassen.

Erling Braut Haaland, 1. januar 2020

Erling Braut Haaland var bare 19 år gammel, og hadde nettopp lagt bak seg en fantastisk høstsesong i østeriske RB Salzburg der han skåret utrolige 24 mål på 20 kamper. Dette gikk selvfølgelig ikke ubemerket hen, og europeiske storklubber la seg langflate etter den unge jærbuen. Valget falt til slutt på tyske Borussia Dortmund, og overgangen skal ha vært 17 millioner pund, ca. 200 millioner kroner. Med dette tok Haaland over kronen som den dyreste norske spilleren, hele tjue år etter at rekorden sist ble slått. Den nye rekorden skulle imidlertid ikke stå lenge.

Sander Berge, 30. januar 2020

Kun uker etter at Haaland kjøpes av Dortmund, blir den norske overgangsrekorden slått igjen. Askergutten Sander Berge har også nettopp lagt bak seg en god høstsesong, riktignok i belgiske Genk, noe som blant annet får Premier League-klubben Sheffield United til å sperre opp øynene. Berge var også sterkt ettertraktet av andre europeiske toppklubber, men Sheffield United skrapte sammen det de hadde av penger i banken, og betalte 24 millioner pund for midtbanespillerens tjenester. Altså rundt 70 millioner kroner mer enn landsmannen Haaland gikk til Tyskland for. Overgangen ble den dyreste for en norsk spiller, den dyreste overgangen til Sheffield United og den største overgangen fra et belgisk lag.

Alexander Sørloth, 22. september 2020

Så, sommeren 2020 smeller det igjen. Alexander Sørloth har avsluttet en strålende sesong og blitt toppskårer i den tyrkiske Superligaen, noe som selvsagt vekker interesse i de større ligaene. Han blir linket med en mulig overgang til Tottenham i England, men ender til slutt opp i tyske RB Leipzig. På dette tidspunktet er han på utlån hos tyrkiske Trabzonspor, men er fortsatt eid av engelske Crystal Palace. Dette gjør det hele litt komplisert ettersom Trabzonspor har en utkjøpsklausul på 7 millioner euro som de kan utløse, og dermed kan benytte denne før han igjen kan selges videre umiddelbart. Det var derfor lenge usikkert hvordan dette skulle løses, men det endte til slutt opp med at Sørloth ble solgt for 20 millioner euro, en sum Trabzonspor og Crystal Palace delte broderlig mellom seg.

– Jeg var aldri i tvil om hvor jeg ville. Da Leipzig kom inn i bildet var det dit jeg skulle, og jeg er veldig fornøyd med at jeg endte opp der, svarte Sørloth på spørsmål om ryktene av at det var flere klubber med i kampen om signaturen hans.

Tror fasilitetene er avgjørende for spillerutviklingen

På et knapt halvår er altså rekorden til Tore André Flo, som sto urørt i tjue år, slått tre ganger. Men hvorfor har vi plutselig fått så mange unge gutter som har slått igjennom samtidig? TV 2s fotballekspert Simen Stamsø Møller tror mye ligger i at forholdene er lagt til rette for bedre spillerutvikling.

– Selv om vi har kalde vintre ligger det nå til rette for at vi kan spille året rundt. Vi har innehaller og oppvarmet kunstgress, og når man kan spille hele året så blir man bedre i fotball, sier han.

 Tror du det er mest hensiktsmessig at unggutter drar tidlig ut i Europa eller at de blir i norske klubber til de blir litt eldre?

– Det tror jeg avhenger veldig av hvor de er og om klubben er i villige til å satse på deg. Hvis man får spille på høyt nivå i Norge som ung, så mener jeg det er hensiktsmessig å bli. Men hvis klubben ikke er villige til å bruke unge spillere så skjønner jeg godt at man gjerne vil dra ut i Europa der satsingen og oppfølgingen er bedre og mer tilrettelagt enn i Norge, fortsetter han.

Han forteller videre at han mener det er viktig at norske lag fortsetter å legge til rette for spillerutvikling, fordi han tror det kan være til stor hjelp for norsk fotball generelt.

– Jeg skulle ønske flere norske klubber i større grad bygget seg opp til å bli en “salgsmaskin”, for det kan hjelpe norsk fotball på sikt. Hvis en norsk klubb får inn mer penger fra utlandet har de økonomien til å kjøpe unge talenter fra mindre lag som igjen fører til en mer solid økonomi hos norske klubber på tvers av divisjonene, avlsutter han.

Tallenes tale er uansett klar. Norske ungutter er brennhete på markedet i Europa. Hvor lenge den nye rekorden vil stå er uvisst, men slik det utvikler seg i norsk fotball nå, er oddsen for at også denne rekorden får stå urørt i 20 år svært høy.

Emneord: