Kampen for menneskerettigheter og demokrati i Iran lar seg ikke stoppe av korona. Foto: Ørjan Nilsen

Holdt Zoom-konferanse for demokrati i Iran

Tirsdag 10.november ble det holdt internasjonal ungdomskonferanse for demokrati i Iran, hvor blant annet norske politikere og unge norsk-iranere deltok.
Søndag, 22 november, 2020 - 15:40

Journalen har tidligere skrevet om situasjonen i Iran, hvor fengsling og henrettelser er en utbredt skremselsmetode, også av unge. Ungdomskonferansen ble holdt over zoom og det deltok 300 Iranske representanter fra 2400 steder rundt om i verden, og mange politikere fra forskjellige land. Blant annet deltok representanter fra norske AUF. 

Vi har snakket med internasjonal leder i unge norsk-iranere for demokrati (UNID), Ehsan Qaraee. Han forteller at konferansen gikk ut på å vise solidaritet til landet, opplyse om situasjonen som foregår i Iran og prøve å presse regimet til å løslate de 12 000 fangene som sitter fengslet nå. 

– Det er ikke demokrati i Iran nå, det er ikke ytringsfrihet. Folk i Europa har også opplevd det samme, da under andre verdenskrig. Det samme skjer i Iran nå, sier Qaraee. 


Ehsan Qaraee er leder for unge norsk-iranere for demokrati (UNID). Foto: Privat. 

Budskapet under konferansen var krystallklart: verdenslederne må handle nå. 

– Noen verdier er viktigere enn økonomi og penger, og det er menneskerettigheter og demokrati. Dessverre lever vi i en verden der økonomien går først, men vi kan ikke bare si at sånn er verden. Vi må gjøre noe, vi må kjempe, og vi skal be politikerne stå fast ved at dette må ta slutt, sier Eshan Qaraee. 

Forverret situasjon 

Amnesty kom nettopp ut med en rapport som forteller om grufulle straffemetoder mot demonstranter og politiske aktivister. Det inkluderer blant annet: 

  • Utbredt tortur inkludert slag, pisking, elektriske støt, vanntortur, seksuelt misbruk, bruk av kjemiske substanser og fratakelse av medisinsk behandling. 
  • Hundrevis utsatt for grovt urettferdige rettsaker for å være en fare for nasjonal sikkerhet uten grunnlag. 
  • Dødsdommer utstedt på grunnlag av “tilståelser” gjort under tortur. 

– Torturmetodene som brukes i fengsler tilhører ikke dette århundret, sier Qaraee. 

En stemme for de unge 

UNID er opptatt av å først og fremst være en stemme, særlig for unge folk i Iran. De jobber med å opplyse om situasjonen i landet. 

– Vi har kontakt med nesten alle ungdomspartier i Norge, som vi har møter med av og til for å vise hvordan de kan hjelpe landet. Vi deltar også i konferanser slik som “International Youth Conferance”, for å vise solidaritet. Vi vil være et håp i mørket, forteller Eshan Qaraee. 

Selv om konferansen ikke kunne holdes med publikum på grunn av den pågående epedemien, så stopper ikke kampen for demokrati og menneskerettigheter.

Emneord: 
Tags: