Kommunedirektør i Kristiansand Camilla Dunsæd, mener restauranter og utesteder har et godt system på registrering av besøkende. Foto: Anne Lise Norheim.

Oppfordrer sterkt til å registrere gjester på grunn av smitteutbrudd

Etter større smitteutbrudd på serveringssteder i Kristiansand, vil kommunen likevel ikke legge inn påbud om å registrere gjester.
Mandag, 11 januar, 2021 - 15:47

Den 28. desember og 2. januar opplevde serveringsstedene Bellini og Bakgården Både Og i Kristiansand, smitteutbrudd av korona. Førstnevnte ga beskjed til kommunen denne lørdagen.

Kommunedirektør Camilla Dunsæd sitter selv i karantene etter å ha besøkt Bellini. Hun sier i pressekonferansen til Fædrelandsvennen mandag:

– Vi oppfatter ikke situasjonen som alvorlig nok til å innføre påbud for registrering av gjester på serveringssteder og utesteder, sier Dunsæd.

Hun presiserer likevel at de sterkt oppfordrer restauranter og utesteder til å registrere besøkende.

Frivillig registrering


Kommuneoverlege Styrk Fjærtovt Vik mener obligatorisk registrering vil gjøre det lettere for smittesporerne. Foto: Kristiansand kommune.

Kommuneoverlege Styrk Fjærtovt Vik har tidligere uttrykt at han vil ha obligatorisk registrering av besøkende. Bellini har til nå brukt frivillig registrering, og det er foreløpig 149 personer som har blitt kontaktet av restauranten angående smitten. Hadde registreringen vært obligatorisk, hadde trolig enda flere fått beskjed om å gå i karantene. Vik forteller at obligatorisk registrering av gjester er et viktig virkemiddel for dem som driver med smittesporing.

Ordfører Jan Oddvar Skisland har også uttrykt bekymring for frivillig registrering, og mener det bør være et krav å registrere seg.

Dunsæd forteller derimot at hun opplever at restauranter og utesteder i Kristiansand allerede har et godt system på registreringen av gjester. 

To ansatte smittet

Den første meldingen om smittede på Bellini kom denne lørdagen, etter to ansatte ble smittet av en besøkende den 2. januar. Det er ingen ansatte som har smittet gjester, noe som kommuneoverlege Vik ser på som svært viktig. Det kunne hatt enormt spredningspotensiale. En viktig indikator er at de har kontroll på smitteveien til de smittede. De er svært mange som testes og det er flere som vil testes fortløpende.

Roser utestedene

Vik roser Bellini og Bakgården Både Og for måten de har håndtert smittesituasjonen. De har hatt et godt samarbeid gjennom en lang periode for å holde kontroll på smittesituasjonen. Bellini har blant annet innført munnbindbruk blant sine ansatte for å minske smitte. Det er også rekordmange som ringer for å teste seg, noe som Vik ser på som svært bra.

Han kan bekrefte at smitteutbruddene på begge utestedene har en sammenheng, men vil ikke kommentere noe mer utover saken.

Det er mye sammenliknet med tidligere smitte

Smittetallene i Kristiansand lå i forrige uke på 80 personer. Fire av dem har ukjent smittevei. Vik forteller da at vi ikke har en situasjon med ukontrollert smitte i befolkningen. Når Dunsæd blir spurt om det er skremmende mange som blir smittet, svarer hun:

– Jeg tror ikke vi skal si det er skremmende mye, men det er jo mye sammenliknet med det vi har hatt tidligere. Det viser jo hvor fort det kan utvikle seg med tanke på de to seneste smitteutbruddene på Bellini og Bakgården Både Og.

 

Emneord: 
Tags: