ASTRA ZENECA: Torsdag ettermiddag sa EU at nytten av Astra Zeneca veier opp for bivirkningene. Illustrasjon: Gerd Altmann fra Pixabay.
Astra zeneca-vaksinen

EUs dom over Astra Zeneca: – Den er trygg og effektiv

Torsdag den 18. mars melder det europeiske legemiddelverket at de ikke utelukker sammenheng mellom blodpropp og vaksinen, men at nytten av vaksinen veier opp.
Fredag, 19 mars, 2021 - 12:33

– Vi har konkludert med at Astra Zeneca-vaksinen er trygg og effektiv, og at fordelene veier opp for risikoen, sier EMA-direktør Emer Cooke på pressekonferansen som ble avholdt i Brüssel torsdag ettermiddag.

Cooke sier at det er basert på klare og vitenskapelige funn som viser at vaksinen ikke har en sammenheng med blodpropp.

Dette er vurderinger som er basert på tilgjengelige bevis, men Cooke understreket at de fremdeles ikke utelukker en sammenheng mellom tilfellene av blodpropp og vaksinen.

– Vi ønsker å gjøre observasjonsstudier for å undersøke mer. Derfor ber vi alle som får bivirkninger om å rapportere det inn, sier Cooke.

 

Rikshospitalet: – Vi har funnet årsaken

Funnene til EMA er imidlertid i strid med funn fra en ekspertgruppe fra Rikshospitalet som ble satt for å finne ut om det var en sammenheng. På torsdag kunne leder for denne ekspertgruppen, overlege og professor Pål Andre Holme, si til VG at årsaken for blodpropp var funnet, og at det hadde en direkte sammenheng med vaksinen.

– Vår teori om at dette er en kraftig immunrespons som høyst sannsynlig kommer etter vaksinen, har blitt funnet (sic). I samarbeid med seksjon for avansert trombocyttimmunologi ved UNN har vi nå påvist spesifikke antistoffer mot blodplater som kan gi et slikt bilde, som vi kjenner fra andre deler av medisinen, men da med medikamenter som utløsende årsak, sier Holme til VG.

Holme har selv behandlet disse pasientene som er innlagt, og har tidligere beskrevet situasjonen som «sjelden» og «veldig spesiell» i VG.

EMA vil øke bevisstheten om bivirkninger

Cooke presiserte at de nå var opptatt av å «øke bevisstheten» til befolkningen om mulige risikoer for blodpropp ved legge til ekstra informasjon og gjøre folk oppmerksom på «muligheten for sjeldne bivirkninger».

På pressekonferansen sa hun dessuten at EMA fortsatt ikke kunne «utelukke en sammenheng mellom disse tilfellene og vaksinen», og anbefalte derfor å «øke bevisstheten» rundt mulige risikoer.

– Vi har en vaksine som kan forhindre død og sykehusinnleggelse, og den må vi ta i bruk. Mange EU-land venter nå på resultatet vi har kommet fram til, og de kan nå ta en informert beslutning om sikkerheten til vaksinen, sa hun.

Landene som har stoppet vaksinen er Østerrike, De baltiske statene, Danmark, Frankrike, Irland, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Sverige og Norge.

Men Cooke kunne forsikre at vaksinen er trygg og la til at syv millioner mennesker i EU har blitt vaksinert med Astra Zeneca, mens elleve millioner har blitt det i Storbritannia.

– Jeg vil gjenta at det var en beslutning basert på at god vitenskapelig forskning har konkludert med at vaksinen er trygg og effektiv mot Covid-19, sa hun.