Costa Rica satser stort på økoturisme, såkalt turisme med god samvittighet. Foto: gt8073a (CC BY 2.0 Creative Commons)

Bak den tropiske fasaden

Costa Rica har en rik natur, men landets historie har vært preget av korrupsjon og kriminalitet.
Torsdag, 27 mai, 2021 - 16:24

Costa Rica: 

Hovedstad: San José.

Offisielt språk: Spansk. 

Religion: Romersk-katolsk. 

Innbyggertall: 5 000 000.

Styreform: Republikk.

Nasjonaldag: 15.september.

Ifølge The World Factbook har Costa Rica politisk stabilitet, høy levestandard og godt utviklede sosiale system, noe som gir gode levekår.

Likevel er det store forskjeller blant innbyggern, og ifølge FN kan en av fem costaricanere regnes som fattig. Færre utdannede får jobbene de er kvalifiserte til, skatten er høy og velferdsgodene blir ikke fordelt likt.

De siste årene har derfor vært turbulente.

Strøm av flyktninger

Costa Rica har blant annet et anstrengt forhold til nabolandet Nicaragua. Det ble bygget en mur langs grensen i 2010, men den har ikke lagt en demper på spenningen mellom de to landene, skriver Store norske leksikon.

I 2018 rapporterte Nettavisen om utfordringer knyttet til innvandring fra Nicaragua med både lovlige og ulovlige lavtlønnede arbeidstakere.

Samme år skrev Dagsavisen at antall asylsøknader fra nicaraguanere hadde økt dramatisk, og at kapasiteten nærmet seg bristepunktet.

De mange flyktningene er heller ikke tilstrekkelig sikret økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter, skriver BBC. 

 


Store økonomiske forskjeller mellom costaricanere. Foto: Daniel Borman (CC BY 2.0 Flickr) 

Den rike kysten 

Det var derimot håpet om store rikdommer som gjorde at Kristoffer Columbus døpte landet “Den rike kysten” da han ankom Costa Rica som første europeer i 1502, skriver Store norske leksikon.

Landet hadde inntil da vært sparsomt befolket av mayaer og chibchaer, og det tok tid før landet ble kolonisert

I 1564 ble den første hovedstaden Cartago grunnlagt av spanjolene. Spania tok deretter kontroll over området på 1600-tallet, og Costa Rica fikk ikke sin selvstendighet før i 1821.


Den tidligere hovedstaden Cartago er i dag et populært pilegrimsmål. Foto: Hectorlo (CC BY-NC-ND 2.0 Flickr)

Costa Rica ble da medlem av Den sentralamerikanske føderasjon med de andre frie mellomamerikanske landene; Guatemala, El Salvador, Honduras og Nicaragua, men føderasjonen ble oppløst i 1840 som følge av borgerkrig.

Siden da har Costa Rica hatt to perioder med politisk ustabilitet. Først i 1917-1919, da Federico Tinoco hersket som diktator, og i 1940, da en 44 dager lang borgerkrig brøt ut som følge av et omstridt presidentvalg.

Avhengige av bananer

På 1800-tallet ble kaffeplanten innført, og den ble sammen med bananen landets viktigste økonomiske grunnlag.

I 1871 undertegnet regjeringen i Costa Rica en avtale med den amerikanske jernbaneingeniøren Minor Keith. Han fikk i oppdrag å bygge en jernbanelinje som skulle forbinde stillehavskysten med Karibien gjennom San José. Det ble opprettet bananplantasjer langs jernbanelinjen, som ble ble både starten på United Fruit Company og det som skulle gjøre Costa Rica til verdens største bananleverandør. 

Den dag i dag består landets eksport hovedsakelig av bananer, kaffe, sukker og storfekjøtt. Samtidig har eksporten av industrielle varer og prosesserte jordbruksprodukter økt de siste årene, sammen med medisinsk utstyr, skriver Store norske leksikon.

Et land uten forsvar

Store norske leksikon skriver at Costa Rica innførte allmenn stemmerett i 1913, men kvinner og slavene på bananplantasjene måtte vente til den nye grunnloven var på plass i 1949.

Da fikk slavene på bananplantasjene status som fullverdige borgere, samtidig som banker ble nasjonalisert og det ble innført formueskatt. Militæret ble også avskaffet, og landet er fremdeles et av de få demokratiske landene i verden uten et militært forsvar.

Etter å ha vært en republikk styrt av menn, fikk de sin aller første kvinnelige president ved navn Laura Chinchilla i 2010, og et tiår senere ble ekteskap mellom personer av samme kjønn tillatt. Costa Rica ble dermed det første landet i Mellom-Amerika til å legalisere dette.

Kvinner og LHBTIQ-personer blir like fullt utsatt for diskriminering, og de har derfor ikke de samme mulighetene til arbeid, helsetjenester og andre grunnleggende rettigheter som andre, skriver Minority Rights Group International på sine nettsider.

I 2019 ble menneskerettighetsforkjemperen og urfolksleder Sergio Rojas Ortiz drept i sitt eget hjem, kort tid etter å ha meldt ifra om flere angrep og trusler. Saken er fortsatt ikke oppklart, skriver den miljøvitenskaplige nettsiden Mongabay


Tidligere president Laura Chinchilla (t.h.). Her avbildet med Hillary Clinton. Foto: United States Department of State, Bureau of Western Hemisphere Affairs, Office of Public Diplomacy and Public Affairs (CC BY-NC 2.0 Flickr) 

Skapt for mangfold


Costa Rica er hjem til mer enn 500 000 ulike arter. Foto: Wha’ppen (CC BY-SA 2.0 Wikimedia Commons) 

Costa Rica har et rikt biologisk mangfold, mye takket være sin geografiske posisjon mellom Nord- og Sør-Amerika, som har gitt ulike arter muligheten til å blande seg, skriver Store norske leksikon. 

Landet er i dag hjem til 500 000 ulike arter, hvorav litt mer enn 300 000 av disse er insekter. Dette tilsvarer nesten fem prosent av det totale artstallet på jorden, og det gjør Costa Rica til et de 20 landene i verden med høyest biologisk mangfold.

Det rike dyrelivet får boltre seg i blant annet 28 nasjonalparker, som utgjør til sammen tolv prosent av landets areal. Ytterligere 16 prosent er vernet i form av biologisk reservat og fristeder for dyreliv. I 2007 erklærte Costa Rica seg som verdens første frivillige CO2-nøytrale nasjon

Landet er likevel ikke fritt for miljøproblemer, for ifølge FN sliter de både med jorderosjon og luftforurensing, og det har en rekke problemer med avskoging og landrydding for storfejordbruk. 

Drevet av vulkaner og vannkraft 

Store norske leksikon beskriver klimaet i Costa Rica som tropisk, og klimaet i høylandet som subtropisk. Året består av to årstider, hvorav den ene er tørketid og den andre regntid, som forårsaker flom i lavlandet. Terrenget er preget av kystsletter separert av ulendt fjellterreng. 


Det finnes flere aktive vulkaner på Costa Rica. Foto: Scott Robinson (CC BY 2.0 Wikimedia Commons) 

Det finnes over hundre vulkankjegler, hvorav flere er aktive og bidrar som en naturlig energikilde gjennom såkalt geotermisk energi.

Costa Ricas største energikilde er riktignok hydroelektrisitet, altså vannkraft. Rundt 65 prosent av energien til landet kommer fra vannkraftanlegg, dette som følge av de store mengdene nedbør og elvene som strømmer gjennom landet. Ifølge FN er landets andre naturressurser er vindkraft, solkraft og bioenergi.

Mellom fjellkjedene ligger høysletta Meseta Central rundt 1000-1500 meter over havet. Her består jorden av fruktbar, vulkansk aske. Der bor også halvparten av befolkningen, blant annet i hovedstaden San José.

Nettstedet Verdens Beste Nyheter rapporterte om at president Carlos Alvarado sikter mot å gjøre Costa Rica til det første landet som blir fullstendig fritt for fossilt brennstoff, og landet har anerkjent viktigheten av å bevare regnskogen. 


Costa Rica er mer enn idylliske strender. Foto: Coral Blanche Hummer (CC BY 2.0 Flickr) 

Økoturismens mekka   

For å beskytte naturen mot belastingene som turismen kan innebære, har landet jobbet for en bærekraftig og holdbar turisme, såkalt økoturisme. En av de viktigste næringsveiene i Costa Rica er nettopp turisme, skriver Store norske leksikon.


Costa Rica satser for fullt på økoturisme, men ikke på bekostning av økosystemet. Foto: Henrik Sørlie

Turistsektoren i Costa Rica frykter vel å merke at en ny bølge med koronasmitte vil ta knekken på den allerede ustabile turismen, og håpet om vaksinerte turister forsvinner i takt med den økende smitten. 

– Vi forventer et mye verre år enn 2020, uttalte leder for turistsektoren Shirley Calvo til Reuters tidligere i år.

Centers for Disease Control and Prevention har oppfordret turister og andre reisende til å droppe turen til ferieparadiset.

Flere i fattigdom

Grunnet lave priser på jordbruksvarer og høye oljepriser i slutten av 1970-årene, svekket den costaricanske økonomien seg. Økonomien stablet seg på beina igjen på 1990-tallet, som følge av blant annet tilpasninger etter Det internasjonale valutafondet.

I dag er den costaricanske økonomien preget av skatteunderskudd, økende offentlig gjeld og relativt lave nasjonalinntektsnivåer. Og den tidligere økonomiske veksten virker å bare ha kommet de rike til gode, skriver FN-sambandet på sine nettsider

Likevel tiltrekkes utenlandske investorer av landets politiske stabilitet, og det gjør Costa Rica til et av landene i Mellom-Amerika med høyest andel av utenlandske direkteinvesteringer per innbygger.


Bananer har preget landets økonomi i årtier. Foto: Maureen Barlin (CC BY-NC-ND 2.0 Flickr) 

– Ikke bare fred, men en ny toleranse

Selv om demokratiet står stabilt, har nesten hver president siden 1990 vært involvert i, eller blitt beskyldt for korrupsjon. Og korrupsjonen finner man i nesten alle kriker og kroker av både privat og offentlig sektor i Costa Rica.

Enkelte presidenter har også høstet internasjonel heder og anerkjennelse. I 1987 ble daværende president Óscar Arias Sánchez tildelt Nobels fredspris for sin kamp mot de blodige borgerkrigene som herjet i flere av mellomamerikanske landene. 

Under et intervju med NRK sa presidenten at fredsplanen vil skape et nytt klima og at de fem presidentene må forsøke å stole på hverandre. 

– Jeg er optimistisk, for hva er alternativet, spurte den tidligere presidenten. 

Fredsprisvinneren ble i 2019 anklaget for seksuelle overgrep. Han avviste anklagene, og saken ble senere droppet,


Tidligere president og Nobel fredsprisvinner Oscar Arias Sánchez. Foto: Gobierno Danilo Medina (CC BY-NC-ND 2.0 Flickr)