Ivrige medlemmer: Atle Wilhelmsen og flere andre medlemmer fra Rødt er til stede ved valgboden på Karl Johan for å snakke med forbigående. Foto: Henrik Ekaas Berge

Rødt ønsker kraftig lønnskutt på Stortinget

Rødt vil gjennomføre et tydelig lønnskutt på Stortinget, selv om deres fire forslag siden 2017 har blitt nedstemt av de andre partiene.
Mandag, 13 september, 2021 - 16:02

- For det første så har man høye lønninger, samtidig som man har mange andre frynsegoder. Det gjør at man kommer i en klasse hvor det er stor avstand ned til vanlige arbeidsfolk, innleder leder i Rødt Oslo Vest, Atle Kyrre Gjengstø Wilhelmsen (57), om problematikken med dagens lønnsnivå på stortinget. 

Flere nedstemte forslag

Partiet Rødt ble stiftet i 2007 (tidligere Rød Valgallianse), og ved forrige stortingsvalg fikk de inn partileder Bjørnar Moxnes som første og eneste representant. Siden 2017 har de ved fire anledninger lagt fram ulike forslag i kampen for å redusere lønnstaket på Stortinget, men det har blitt nedstemt hver gang. Atle Kyrre Gjengstø Wilhelmsen tror terskelen for å gå ned i lønn er for høy når Stortingsrepresentantene kan være med å bestemme sin egen lønn:

- Det er jo mye verre å gå ned i lønn, enn opp i lønn. Det er det som er problemstillingen, at ingen egentlig vil gå ned i lønn. Politikerne kan jo bare legge på lønna si fra år til år, forteller Wilhelmsen.

Lønna på Stortinget bestemmes av Stortinget sin lønnskommisjon. Rødt ønsker å gjøre en endring på dette, og at lønna baserer seg på et system lagt opp etter Folketrygdens grunnbeløp. Et slikt system ville redusert lønna på stortinget med mellom 20-30 prosent. Det mener Wilhelmsen ville vært en bedre løsning for de folkevalgte på Stortinget:

- Det å representere folket, da skal du på en måte ikke gjøre deg rik. Og i tillegg ha frynsegoder, mener Wilhelmsen.

Moxnes går foran

Folketrygdens grunnbeløp 1. mai 2021

106 399 kroner

Bjørnar Moxnes har allerede gjennomført en ordning for å redusere sin egen inntekt. Han tjener syv ganger Folketrygdens grunnbeløp, pluss et tillegg på 30 prosent for merarbeid, ugunstige og uforutsigbare arbeidstider.

Han betaler i tillegg en partiskatt til Rødt hver måned, som blir trukket fra lønna hans. Det mener Wilhelmsen er viktig for å partiet:

- Det er jo til partiarbeidet, og lønn til andre. Det er penger som hører godt med i valgkampen, selv om vi kanskje også får andre tilskudd, sier han.

Møter motstand på gata

Representantene på Stortinget er blant de fem prosent høyest lønna i Norge. Selv om Rødt ønsker et tydelig lønnskutt som baserer seg mer mot hva gjennomsnittslønna i Norge ligger på, så møter partiet også motstand blant folk på gata.

Mener du at representantene på Stortinget tjener for mye?

- Nei, det mener jeg egentlig ikke, hvis jeg skal sammenligne med andre i samfunnet som har administrative stillinger. De har viktige stillinger, hvor de leder mange mennesker og da tror jeg kanskje at med for lave lønninger, så vil ikke like mange inn i det, forteller Lajla Finborud (63).

Hun følger opp med at de andre godene som Stortinget får kanskje blir litt utnyttet på en dårlig måte av enkelte, men hun har stor respekt for de som vil styre landet:

- Jeg er litt uenig i at de godene kanskje blir misbrukt av de tillitsbaserte, men ære være dem som vil være politikere. Det er jo tøft, med alle disse sosiale mediene, så er det ikke lett tror jeg, avslutter Finborud.