Aktivistene i Røde Luer sier klart ifra at de ikke støtter massetesting av barn, eller vaksinepasset. Foto: Amalie Skuseth Flo

– Vaksinepasset vil splitte det norske folk

Lørdag 27. november møtte organisasjonen Røde luer opp utenfor Stortinget for å demonstrere mot vaksinepasset i Norge. En av deltagerne truer med å slutte i jobben sin, om tiltaket blir innført.
Søndag, 28 november, 2021 - 17:21

Nettavisen rapporterer at norske kommuner kan innføre krav om vaksinepass i fremtiden. Dette skal motvirke smitte blant befolkningen, men også oppmuntre uvaksinerte til å ta vaksine. Ole Christian Risdal, en av deltagerne på Røde luers demonstrasjon, mener at dette vil føre til en uheldig splittelse i det norske samfunnet. 


Ole Christian Risdal kjørte hele veien ned til Oslo fra Vinstra, for å vise sitt engasjement. Foto: Amalie Skuseth Flo

– Det minner meg stygt om det som skjedde på begynnelsen av andre verdenskrig, sier Risdal. 

Han kan også fortelle at hvis vaksinepasset blir innført i Norge, kommer han til å avvikle sin nåværende lærerjobb. 

 – Det å ta vaksine bør være frivillig, og det er ingen som skal tvinge meg til å gjøre noe jeg ikke vil. Da finner jeg på noe annet, svarer Risdal. 

Frykt som motivasjon 

Risdal lener seg på sin sunne fornuft, og uttrykker at mutasjonene vil gjøre at viruset blir mindre farlig. Han mener at media bedriver skremselspropaganda. 

– Det er typisk norsk å holde sammen for å kjempe imot noe. Det er jo det Erna Solberg har påpekt en rekke ganger under pandemien. Også greier vi å innbille folk at de som er vaksinert ikke smitter videre. Men det har jo aldri vært så mye smitte som nå, selv om en stor del av befolkningen er allerede vaksinert. Det er uforståelig, kommenterer Risdal. 

– Hva gjør at smitten øker så mye nå?

– Jeg vil påstå at vaksinene er en komplett skandale. De virker ikke, og har vanvittig med bivirkninger. Det har blitt rapportert omlag 40,000 bivirkninger, men sannsynligvis er det mange flere, uttaler Risdal. 

Risikoen er for høy


Linda føler at folks rettigheter har blitt satt på spill under koronapandemien. Foto: Amalie Skuseth Flo

Under demonstrasjonen var det mange av Røde luers medlemmer som ikke ønsket å komme med en uttalelse til Journalen. De kunne fortelle at de frykter for sitt eget rykte, om de ytrer sin mening i det offentlige rom. Etter mange henvendelser ønsket Linda å kommentere saken. Hun ville ikke ha etternavnet sitt på trykk, derimot. 

– Hvorfor tror du at folk vaksinerer seg, når du selv mener at risikoen for bivirkninger er så høy?

– Det er rett og slett massefrykt. Kvinner erfarerer en rekke mensturasjonsplager. Enda står Steinar Madsen i media, og proklamerer at det er knapt noen bivirkninger, uttaler Linda fortvilt.  

– Hvis vaksinepasset blir innført i Norge, hva blir konsekvensene av det?

– Det blir enda en måte for regjeringen å følge med oss på. Både de vaksinerte og uvaksinerte smitter like mye, så hva er poenget med å innføre vaksinepass da? Jeg er her fordi jeg er så sikker på at dette er feil. Jeg har mistet venner. Det vi står her og sier, er ikke tull, kommenterer Linda.