Bjørnar Moxnes og Rødt ser en fordoblet oppslutning fra valget i høst. Foto: Brage Aronsen / Rødt

Rekordmåling for Moxnes: – Kanskje sånn det føles å vinne et OL-gull

Rødt får en oppslutning på 10,3 prosentpoeng på Opinions nye måling, og er nå landets tredje største parti.
Torsdag, 10 februar, 2022 - 13:45

Med sine 10,3 prosentpoeng, er Rødt oppe på 10-tallet for første gang på en partimåling. Målingen er gjennomført av Opinion for FriFagbevegelse, Dagsavisen og Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). 

– Dette er en historisk dag for Rødt, og det er kanskje sånn det føles å vinne et OL-gull, sier partileder Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.

Historisk måling

Og ikke bare derfor var det en historisk dag for norsk poltikk. Aldri før har det vært et så stort opposisjonsparti til venstre for Ap, så langt ut på venstre fløy. Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning mener Rødt tjener på å være aktive som opposisjonsparti til venstre for regjeringen. 

– Opposisjonens rolle er å være kritisk, men dette gjør det vanskelig for partiene på høyresiden å finne en god innfallsvinkel for å kritisere regjeringen, sier Bergh overfor FriFagbevegelse. 

Høyre og Rødt ledende på velgerlojalitet

I tillegg er 85,8 prosent som melder at de stemte Rødt på forrige valg, sier de ville stemt det samme dersom det var valg i morgen. Bare Høyre går foran Rødt med sine 88,1 prosent. 

– Altfor mye er blitt overlatt til markedet. Det store flertallet er derfor enig med oss. De savner partier som tar tilbake kontrollen over markedet. Det er årsaken til at vi gjør det så bra, sier han til FriFagbevegelse. 

 

 

Emneord: