Det er mye tagging å se i Ruinparken. Foto: Marie Askeland Lauvdal

Høysesong for tagging

Nå har solen begynt å titte frem igjen, og sommeren er på vei. Sammen med dette kommer det også noe annet, tagging.
Mandag, 4 april, 2022 - 15:04

Bevegende langs gatene i Oslo kan man se tagging på nesten alle veggene. Noen  av veggene har bare skrift, noen er tegnet på, noen har folk prøvd å male over og andre er tagget over så mange ganger at man ikke kan se hva som opprinnelig var der. 


Flere steder i Ruinparken kan man se tagging. Foto: Marie Askeland Lauvdal.

Nå kommer taggesesongen for fullt

I Oslo finnes det flere ulike bedrifter som jobber med å vaske vekk graffiti. En av disse bedriftene er TM Eindomsservice AS. Dette er en bedrift bestående av Jan Morten Jørgensen og Thomas Jakobsen. Selve foretaket begynte de i august i fjor, men begge har allerede mer enn 15 års erfaring med å vaske vekk tagging. 

– Nå begynner jo egentlig sesongen for disse gærningene som ødelegger disse veggene med tilgrisingen de holder på med, forteller Jørgensen.

Vi er altså nå på vei i perioden hvor man ser at taggingen øker.

– Erfaringen våres vil jo være at det er mer på sommerstid, når det er lysere på kveldene, det er varmere, folk er lengre ute, ungdommene lengre ute, fortsetter Jørgensen.

–Det er jo ikke noe gøy å gå ut på gata å tagge i -10 grader, legger han til.


Lekeplasser er ofte ofre for taggeartister. Foto: Marie Askeland Lauvdal. 

Ingen ny statistikk 

I 2009 la NRK ut en artikkel som handlet om tagging. Den forteller at politiet på daværende tidspunkt skulle lyse ut flere stillinger til jobber hvor man skulle følge med på tagging.

- Vi skal opprette et par stillinger som skal følge med på taggermiljøene. Skal vi ta de er vi avhengig av å ta de på fersken, fortalte daværende politimester i Oslo Anstein Gjengedal.

NRK la også samme år ut en annen artikkel med ny statistikk, som viste at taggingen på daværende tidspunkt hadde tredoblet seg i Oslo.

Søkende på nettet over ny statistikk for de siste årene finner man lite informajon om taggingen i Oslo. Den mest ferske artikkelen er fra 2016.

Journalen har vært i kontakt med Polititet i Oslo. De fortalte at de verken hadde noen ny statsitikk de kunne komme med eller anmeldelser. Journalen har også vært i kontakt med Oslo Kommune, som skulle sjekke det ut, men ikke har kommet med noen ny informasjon ennå.  

Ulike meninger om tagging

I gatene som fører til Ruinparken i Gamle Oslo, er det også tagget. Selv på sklien i en lekeplass ser man at noen har vært ute med sprayboksen sin. Muren inn til Ruinparken skrevet oppver hele. Langs denne muren kommer en gjeng med gå-staver tuslende. De er alle kledd i store varme jakker, og i hendene som ikke holder staver griper de om noen bunker med ark. Den lille gjengen er på byvandring i området, og et av stedene de skal se på er Ruinparken. Tre av dem som kommer gående er Solveig Nyhamar, Steinar Hinkel og Trine Christensen, som alle har ulike syn på tagging.


Solveig Nyhamar, Steinar Hinkel og Trine Christensen var ikke enige i hva de synes om taggingen. Foto: Marie Askeland Lauvadal

– Også synes jeg det er ganske skjemmende etter hvert når det blir sånn da. Den ene etter den andre fyller oppå med sitt budskap tydeligvis, forteller Steinar Hinkel om taggingen som snirkles oppover muren langs Ruinparken.

Hinkel forteller at han synes det han ser er unødvendig forsøpling, noe som ikke alle i den lille gruppen er enig i.

– Jeg synes det er ganske flott, forteller Solveig Nyhamar

Nyhamar mener selv at taggingen bør forbli.

– Jo for det sterke farger, fine farger. Det som er mer bare bokstaver det synes jeg ikke er så veldig morsomt, men der hvor folk lager ordentlige tegninger, det synes jeg er veldig flott, forstetter hun. 

 Trine Christensen, som er historieinteressert, synes man bør begrense hvor og hva man skal tagge.

– Jeg synes at de kan ha visse områder de får lov til å tagge, men da må det være mer et kunstutrykk. Nå står vi jo egentlig på middelalderens grunn her, og da skjemmer det jo voldsomt. Her er jo eldste delen av Oslo, middelalderbyen, og da synes jeg ikke det passer inn med tagging, forteller Christensen

Dette er heller ikke Solveig Nyhamar enig i. Nyhamar forklarer at hun synes det at det er gjort i en middelalderby sier litt om nåtiden og gammeltiden, og at det derfor er flott.

– Hvis de gjør det ordentlig, så synes jeg de kan være hvor som helst, avslutter hun.


Taggingen varierer i alt fra skrift til figurer til tegninger. Foto: Marie Askeland Lauvdal. 

Anbefaler voksing

Jan Morten Jørgensen og Thomas Jakobsen i TM Eindomsservice AS forkarer at  produktet bedriften bruker for å fjerne taggingen er miljøvennlig. Den gjør derfor ingen skade på naturen om noe av det med et uhel skulle blitt skylt ned i en kom. Prosedyren er å smøre kjemikalet på veggen før det spyles vekk med en høytrykksspyler.

De legger også til at noen velger å ta på voks etter å ha malt veggen sin for å gi den økt beskytelse. 

–Voksen gjør at veggen blir beskyttet mot graffiti.  Det betyr at det er lettere å få vekk graffitien, uten å ødlegge veggen, forteller Jørgensen.

–Det produktet er dyrt, så det er ikke så mange som velger å gjøre det, legger han til. Jørgensen forklarer  detimot at om man ser på hvor mye et borettslag bruker på fjerning av grafiti i løpet av et år, så ville de heller tjent på å ta på å vokset veggen først. 

Bedriften får flere ulike forespørsel fra flere steder i Oslo. Det typiske er ofte å få bestillinger fra borettslag. Det er for omfattende å få det vekk fra industribygninger, så de bestiller ofte ikke inn fjerning.


Mange industribygg velger å ikke få taggingen fjernet. Foto: Marie Askeland Lauvdal

Tull og tøys

Forrige mandag hadde mennene et større prosjekt de måtte fjerne. Dette var på 24 kvadratmeter, og er derfor mer omfattende. Her måtte de gå over flere ganger for å få taggingen vekk. De forteller at temperaturen også er viktig for hvor fort det forsvinner. 

Av det de må fjerne er det veldig variert hva som er tagget. Jakobsen forteller at noen ganger så er det signaturen de tagger eller så er det bare skravl.

– Ja forsåvidt er det bare tull og tøys over hele linjen, det er bare for å ødelegge og for å gjøre pøbelstreker, avslutter Jørgensen.

Ifølge Lovdata kan man bli straffet med bøter eller fengsel inntil ett år for å tagge. Om skadeverket er grovt nok kan du få inntil seks års fengsel. 

– Blir du tatt, får du fort en bot på 12.000 kroner, sa taggeren «Trenche» i et intervju med Journalen i 2018.


Maling er ikke effektivt mot grafitti. Foto: Marie Askeland Lauvdal. 

Langs Ruinparken kan man fremdeles se taggingen over alt. Langs alle murer, på vegger, langs skilt og til og med på et lite bygg inne i Ruinparken. Når man beveger seg vekk fra parken, forbi lekeplassen og ned til veien igjen ser man tegn til noen som har forsøkt å male over taggingen. Den skimter derimot fremdeles frem, og man skal ikke krysse for mange gater før spraymalingen dukker opp igjen på de ulike veggene.