OfferLyn blir arrangert hver måned og tiltrekker flere spillere fra Offerspill og andre klubber i Oslo. Foto: Misha Galinsky

Prøver å få med alle som spiller sjakk online

Offerspill SK ønsker å gi en plattform til alle som har lyst til å prøve sjakk i virkeligheten. De er nå Norges største sjakklubb med litt under 500 medlemmer.
Søndag, 16 oktober, 2022 - 19:23

Akkurat nå har Norges Sjakkforbund rundt 4000 medlemmer som er med i sjakklubber rundt omkring i Norge. Det er estimert at mellom 300.000 og 600.000 nordmenn spiller sjakk online, noe Offerspill har prøvd å utnytte. Mye av grunnen for såpass høye tall er Covid-19 som tvang mange til å sitte hjemme og finne nye måter å underholde seg på. En av disse ble sjakk, Chess.com og Lichess.org som er de to største sjakkplattformene eksploderte med nye medlemmer og interessen for sjakk har aldri vært høyere. Flere sjakklubber valgte å flytte en del av aktivitetene sine online under coronapandemien for å gi gode tilbud til potensielle medlemmer. 


Jon Kristian Haarr er daglig leder i Offerspill SK. Foto: Privat

– Helt siden oppstart har vi vært aktive online med å arrangere turneringer som alle kunne være med på, og utvikle våre sosiale plattformer for å nå flest mulig antall mennesker, sier Jon Kristian Haarr (30), daglig leder i klubben.

Offerspill ble grunnlagt i juni 2019 med initiativ fra Magnus Carlsen som er selv medlem og styreleder i Offerspill SK. De har siden hatt lyst til å støtte talentfulle spillere i Norge og hjelpe dem med å nå sjakktoppen, samtidig som å ha gode tilbud på breddenivå. 

– Vi har foreløpig ingen barnesatsing som kunne tatt barna videre til voksensjakken sammenlignet med de fleste store klubber i Norge. Derfor satser vi på å finne medlemmer blant de som spiller sjakk online, men har aldri spilt organisert. Det er en nisje som har et stort potensiale med tanke på hvor mange som spiller sjakk på nettet, forteller Haarr.

Denne strategien har gitt klubben en god geografisk spredning med flere medlemmer fra utlandet og forskjellige steder i Norge, slik at medlemmene kan møtes sammen og spille sjakk uavhengig av klubbens plassering, mener 30-åringen. 

Tett turneringsplan

Offerspill har planlagt mange turneringer frem mot nyttår. En av slike turneringene foregikk på The Good Knight i Badstugata lørdag 15. oktober. Med 26 deltakere totalt ble det spilt 11 runder lynsjakk hvor nivået variererte veldig. På toppen kjempet flere internasjonale mestere om seieren, mens andre kom for å kose seg med sjakken, snakke med vennene sine og ta seg en øl. 


The Good Knight er en sjakk-bar hvor man kan spille sjakk, drikke og delta på turneringer som blir ofte arrangert av flere klubber. Foto: Misha Galinsky

– Det er viktig for oss å arrangere slike lavterskel tilbud som alle kan bli med på, uansett nivå og erfaring. Det skapet et godt miljø i klubben og et inngangspunkt for nye medlemmer, sier lederen i Offerspill. 

Vinneren av turneringen IM Helge Nordahl (47) deltar i Offerspill sine turneringer på The Good Knight for andre gang og har vært lenge med i den norske sjakkeliten. Han er fornøyd med stemningen og arrangementet, men synes også at det skulle vært flere som meldte seg på. 

– Det ble en hyggelig turnering, til tross for at det ble ikke så mange deltakere, sier Nordahl. 


De 3 beste i lørdagens turnering. Fra venstre: IM Helge Nordahl (1 plass), Askild Bryn (2 plass) og IM Lawrence Trent (3 plass). Foto: Misha Galinsky

Støtter unge talenter 

Ett av tilbudene medlemmene får i klubben er programmet TalentOffer, denne skal hjelpe ungdommer som regel mellom 17 og 25 år med å ta det neste steget for å bli bedre i sjakk. De fleste som er med på dette programmet er blant de beste i Norge i både ungdoms- og voksenklassen.

– Regelmessige treninger og samarbeid er viktig for å utvikle seg videre, selv om sjakk er først og fremst en enmanns sport kan det være lurt å kombinere ideene til hverandre for å komme opp med noe nytt, forteller Haarr. 

Offerspill holder undervisninger online med både utenlandske og norske trenere på stormesternivå, i tillegg til det planlegger de å arrangere samlinger slik at alle kan møtes i virkeligheten og ha intensive treninger over lengere tid.

Emneord: 
Tags: