Brødrene Daniel (venstre) og Dominic Vergara (høyre) har begge lang erfaring fra restaurantbransjen. Foto: Anna Isabella Lazaga Helgadóttir.

Sjeldne gründer-brødre

For første gang serveres filippinsk gourmetmat i Oslo.
Fredag, 14 oktober, 2022 - 11:22

Brødrene Dominic (34) og Daniel Vergara (30) åpnet i år restauranten Kain Neo-Filipino Bistro i Oslo, et sjeldent tilskudd til restaurantbansjen i Norge. Ikke bare er det et av svært få filippinske spisesteder i Norge, men det er også den første filippinske restauranten med et moderne og elegant konsept. 

– Vi har sett noen få filippinske spisesteder her tidligere, men de fleste er nedlagt nå, forteller Dominic. 

Brødrene har lagt merke til at de fleste spisestedene de har sett retter seg mot det filippinske miljøet i stedet for å appellere til alle. Dominic anslår at omtrent 85 prosent av gjestene deres ikke er filippinske. De tenker at dette har betydning for om bedriften klarer seg eller ikke. 

Ukjent for nordmenn

– Hvorfor tror dere at filippinsk mat er så ukjent i Norge?

– Det er jo mange filippinere i Norge, så det er rart at vi ikke kjenner til denne matkulturen. Det er liksom thai og indisk som dominerer, diskuterer Rosa Røger og Mari Roland som er studenter på OsloMet. 

Ifølge SSB er folk fra Filippinene den nest største gruppen med asiatiske innvandrere i Norge etter Irak. Allikevel er filippinsk kultur lite synlig i Norge. 

Før Kain ble restaurant i april i år, het bedriften Kain Filipino Rice Bar og holdt til på Oslo Street Food. Det har vært en utfordrende vei til den nye restauranten i Hammersborggata. 

– Da vi var nye på Street Food, gikk de fleste rett forbi oss uten å se på menyen. Folk kjenner ikke til filippinsk mat, så det var ikke det de så etter. Etter hvert vokste kundebasen da folk begynte å smake og spre ordet til vennene sine, sier Daniel. 

Filippinsk fine dining

Begge brødrene har lang erfaring innen restaurantbransjen. De flyttet fra Filippinene til Italia da de var små, og vokste opp i foreldrenes egen restaurant. Dominic har tidligere jobbet på Michelin-restauranten Maaemo, mens Daniel har jobbet med street food. 

– Filippinsk mat pleier ikke å presenteres fint. Smakene er der, men det blir ikke laget for å se pent ut. Vi vil vise at filippinsk mat også kan være elegant og elevert. Mange restauranter på Filippinene serverer filippinsk mat som gourmetmat, men i utlandet er dette sjeldent, forklarer Dominic. 

Målet til brødrene er å dele den filippinske matkulturen, og å gjøre folk glade med maten sin. Filippinsk mat har begynt å bli mer populært i USA de siste årene. Å gjøre maten penere og mer tiltrekkende for folk som ikke kjenner til det filippinske kjøkken, kan kanskje være nøkkelen til å slå gjennom i Norge også. 

– Tror dere at filippinere selv kan være skeptiske til konseptet om filippinsk mat som fine dining? 

–  Vi får av og til kritikk fra eldre filippinere. De forbinder filippinsk mat med “comfort food”, og de kommenterer at det er dyrt, små porsjoner, og at de kan lage den samme maten hjemme. Noen av dem tenker at det å spise godt er å spise mye, men det er kvaliteten og smaken som er viktig. Vi bruker gode, lokale råvarer, vi har flinke ansatte, og vi har strømregninger som skal betales. Når man legger sammen disse tingene, så er ikke maten dyr.