Skal bli mestere i entreprenørskap
Denne høsten var det oppstart på et helt nytt masterstudium på OsloMet. Uansett hvilken bachelor bakgrunn du har, så er du velkommen til å ta en master i entreprenørskap.
Det nyoppstartede masterprogrammet befinner seg på Rebel i Oslo. Her finner man 24 kreative og inspirerte studenter som vil finne morgendagens løsninger.
Ingen dager er like
Jørgen Sjåvik (28), Henrik Rodt (25), Carmen Myhre (24) og Lene Gudvangen (24) er alle masterstudenter på det helt ferske studiet. De er alle enige om at det er et veldig intenst, men gøy studium.
– Det er intensivt og hardt arbeid, men givende, forteller Henrik.
De fire ferske masterstudentene har alle ulike bachelorer med seg inn i masteren. Studentene synes det er givende at alle medstudentene er like innstilt på å gjøre det bra.
– Det er morsomt å møte mennesker som er like engasjerte når man sitter og arbeider. Det er ingen som ikke bryr seg, forteller Carmen.
– Det er ingen gratispassasjerer, skyter Lene inn.
Studentene er enige om at det mest krevende med masterprogrammet er at det er høye forventninger til de. Likevel er de enige om at det gode miljøet som har blitt skapt på kort tid innenfor masteren, gjør det lettere å komme seg gjennom utfordringene.
– Vi blir utfordret på veldig mange plan, men det er et trygt miljø og det er innafor å feile, sier Henrik.
Hva er det beste med å være student her?
– Det er en veldig engasjert, gøy og sosial gjeng. Vi har blitt godt kjent på kort tid og alle ønsker å legge inn like mye innsats, forteller Lene.
– I tillegg er det mulighetene som masteren gir, legger Henrik til.
Lærer mye på kort tid
Masterstudentene skal i det første semesteret gjennom ulike prosjekter som skal ruste de til å bli stødige entreprenører.
– Personlige utviklingen som man bare har kjent på første måneden, og som man forhåpentligvis vil kjenne på resten av masteren. Den tror jeg er helt enorm og helt unik med denne masteren, sier Henrik.
Siden det er høyt tempo, mener masterstudentene at det er viktig at man har en viss utholdenhet. Programmet varierer fra teori til praksis og det er en betydelig variasjon i studenthverdagen.
– Ingen dager er like, forteller Jørgen.
Anna Bjurholt (24) og André Nesheim (27) står ved kaffemaskinen og har laget seg en tekopp hver. Studentene har allerede vært på campus i syv timer da Journalen treffer dem. De er enige om at det er et intenst, men spennende studium.
– Jeg har drukket seks kopper med kaffe idag, sier André flirende.
– Jeg har kun drukket to kopper kaffe hittil, men så har jeg drukket to Redbull også da, legger Anne til.
Skal starte en egen bedrift
Det første semesteret til det nyoppstartede studiet er godt i gang og består av et introduksjonsfag til entreprenørskap, research metoder innenfor entreprenørskap og søking etter verdiskapende ideer. For øyeblikket søker de etter verdiskapende ideer. Formålet med dette studiet er at de skal kunne identifisere problemer og jobbe med å finne løsninger til disse utfordringene.
Dette kommer godt med, for i andre semester skal studentene starte opp sin egen studentbedrift. Deretter har de seks måneder som en studentbedrift på å bekrefte at de kan lage en virkelig bedrift ut av det. Etter seks måneder må de bestemme om de ønsker å avvikle bedriften eller om de skulle ønske å starte et offentlig selskap. Masterprogrammet handler om å lære gjennom en ekte opplevelse av entreprenørskap.
Over 300 søkere
Det var mulig å søke om opptak på nyåret 2022 og da søknadsfristen var over 20.04.2022 var det allerede nesten 300 søkere. 95 studenter kalt inn til intervju, som resulterte i de 24 masterstudentene som nå fordyper seg i entreprenørskap.
Fornøyd med oppstarten
Katja-Maria Prexl, Nicolai Kjærnes og Even Haug Larsen har hovedansvaret for det nye masterstudiet. De styrer undervisningen og er tett inne på studentene. Med like interesser og ulike bakgrunner er de et sterkt team, som er innstilte på at det nyoppstartede masterprogrammet skal bli en suksess.
– Det er våre likheter, men også ulikheter som gjør oss så unike som et team, forteller Katja-Maria.
De er veldig fornøyde med hvordan det ferske studiet er i gang. Studentene har allerede vært gjennom utfordringer der de må definere et problem og finne en løsning på det. Deretter må de gjennom alt det innebærer å starte et selskap. Tidligere denne uken var de gjennom et hackathon. Dette var på flere måter en virkelighetssjekk om studieløpet vil fungere og de er svært fornøyde med utfallet.
Flere kvinner enn menn
På masterstudiet i entreprenørskap er det flere kvinner enn menn.
– Det er veldig sjelden det er flere kvinner innenfor entreprenørskap, forteller Nicolai.
Ifølge en forskningsartikkel fra Frischsenteret om entreprenørskap i Norge er kun én av fire entreprenører kvinner. Denne forskningen er fra 2013 og i 2019 kunne E24 formidle at andelen kvinnelige gründere øker. I 2019 var 38,6 prosent av de som startet et enkeltpersonforetak i Norge kvinner og resten menn. Dette skal det nyoppstartede masterprogrammet gjøre noe med.
Viktig med tverrfaglighet
Master i entreprenørskap er utviklet i samarbeid med Handelshøyskolen (Fakultetet for samfunnsvitenskap), Institutt for informasjonsteknologi (Fakultetet for teknologi, kunst og design), Engage (SFU ved NTNU) og Gründergarasjen. For å ta en master i entreprenørskap på OsloMet kan du ha en bachelor i hva som helst.
– Vi har et vidt spekter av forskjellig personligheter i vår gruppe. Masterprogrammet vil ha forskjellige mennesker, med forskjellige bakgrunner og forskjellige kunnskaper, fordi sammen skaper de store ting, forteller Nicolai.
Det nye masterprogrammet kombinerer faglig fordypning innenfor ulike fagområder som entreprenørskap, innovasjon, forskningsmetode, økonomi, forretningsutvikling og strategi skriver OsloMet på sin hjemmeside.
– Videre ønsker vi at flere tekniske mennesker søker til masterprogrammet.
Selv om de gjerne ser at flere tekniske studenter søker seg inn til entreprenørskap master, så understreker de igjen viktigheten av at det er et bredt spekter av mennesker, for å skape nytenkende innovasjon. De ønsker også at studenter som har fullført en fersk bachelor, skal tenke seg om de virkelig ønsker å gå rett i en jobb eller se muligheter videre.
– Vi håper at flere studenter med forskjellige bakgrunner skal se på masterprogrammet som en mulighet til å se hvordan de kan skape sin egen arbeidsplass.