Livø Moen Eikeland koser seg med røyken i hånda. Foto: Vanja Krøvel

Tviholder på siggen i Stopptober

Røykerne oppfordres til å slutte i 28 dager gjennom Stopptober kampanjen. Allikevel er det ikke alle som ønsker å stumpe siggen permanent.
Fredag, 14 oktober, 2022 - 14:13

– Oktober er en kjip måned, så det er dumt å ta vekk en glede i hverdagen.

Det sier OsloMet student Livø Moen Eikeland. Selv i oktoberregnet er ønsket om en sigg etter forelesning stort nok til å gå ut. 

Stopptober kampanjen, som Journalen har omtalt tidligere, oppfordrer røykerne til å bruke den “kjipe” måneden til å slutte med røykning. Om en klarer seg 28 dager uten røyk har man fem ganger så stor sjanse for å lykkes permanent, ifølge Helsedirektoratet. Målet med kampanjen er å motivere målgruppen til å gjøre et slutteforsøk i felleskap, samt å øke kunnskapen om hjelpemidler for røykeslutt. 

“Å motivere alle som røyker til å slutte, samt å hjelpe alle som ønsker å slutte med å lykkes, vil spare både individer og samfunn for lidelse, sykdom og for tidlig død”, skriver Helsedirektoratets fagavdeling på epost til Journalen. 


Søppelbøttene på campus viser at på OsloMet røykes det fortsatt Foto: Vanja Krøvel

Kald kalkun og legehjelp

Eikeland synes slike kampanjer kan være fine, men tror det er lett å overse for de som i utgangspunktet ikke har et ønske om å slutte. 

– Jeg ser jo bilder av ødelagte lunger og tenner på røykpakken min hver dag, men tenner røyken uansett! sier hun

Det forrige slutteforsøket hennes var under pandemien. Når det sosiale aspektet ble borte, fikk hun bedre tid til å forbedre liv og helse. Ved å være streng med seg selv klarte hun å gjennomføre en midlertidig røykeslutt. 

– Jeg har ikke brukt noen erstatning, som nikotintyggis. Har prøvd å slutte “cold turkey”, forteller Eikeland. 

Å slutte umiddelbart, eller “cold turkey” som Eikeland kaller det, er hva Helsedirektoratet anbefaler. 

“Kutt helt! Ett trekk her og der eller en snus i ny og ne gjør at abstinensene ikke gir seg.” skriver fagavdelingen på epost. 

De mener imidlertid også at å bruke nikotinlegemidler kan være en god løsning. 

“Den anbefalte metoden for røykeslutt er å bruke nikotinlegemidler i kombinasjon med profesjonell sluttehjelp.” skriver fagavdelingen på epost. 

Helsefare ikke god nok motivasjon

Helsedirektoratet ønsker gjerne å få folk til å slutte på grunn av de store helsefarene. 

“Å røyke er noe av det farligste du kan gjøre for helsa. Røyking skader nesten alle organer i kroppen og forårsaker mange sykdommer. Rundt 6000 mennesker dør på grunn av røyking hvert år i Norge. Røyking er den største risikofaren for tapte leveår i befolkningen. Nær halvparten av storrøykerne dør før de har blitt 70 år.” skriver Helsedirektoratets fagavdeling på epost til Journalen. 

Eikeland føler de negative helsekonsekvensene ikke nødvendighvis hjelper på røykeslutt. 

– Det er noe med at man ikke ser de negative konsekvensene, men heller de kortsiktige gledene. 

De kortsiktige gledene ved røyking er for henne det sosiale, at det hjelper på stress, og at det får henne til å gå ut. 

– Det er en pause, en fin liten fem minutter pustepause med frisk luft, sier hun og ler. 

 

Ikke kult å være avhengig 

Eikeland ønsker absolutt ikke å påvirke andre til å tenne sin første røyk. 

– Det er jo ikke så kult å kjenne på at man er avhengig av noe. 

Det som kan gi motivasjon for røykeslutt er studentøkonomien. Eikeland føler på hvordan pengene hennes går til avhengighet, og som student er ikke penger noe man har så mye av. 

Sluttetips fra Helsedirektoratet

  • Ikke gjør snus- eller røykeslutt for stort. Bare bestem deg og prøv
  • Skriv ned grunnene dine og se på de ofte
  • Spis ordentlig. Jevnt blodsukker gjør det lettere
  • Ta en dag av gangen
  • Snakk med fastlege eller frisklivssentralen

– Det kan jo føre til at budsjettet ikke går opp, så om man da i tillegg har en tanke om at det hadde vært lurt å slutte så kan jo det øke motivasjonen. 

Så om du vil bruke den kjipe oktobermåneden til å slutte med røyk må du altså kjøre “cold turkey”, tenke på hvor dårlig råd du egentlig har og gjerne få legehjelp. ikke minst bør du også følge et siste råd som fagavdelingen til Helsedirektoratet gir Journalen på epost. 

“Belønn deg selv” Gjør hyggelige ting, gi deg selv en belønning og fokuser på tingene du oppnår! Å slutte er tross alt en bragd.”