Brukt-VM: Et hyggeligere alternativ

Det er mange som boikotter årets fotball-VM. På sportsbaren Ball blir det likevel fotballfest.
Onsdag, 23 november, 2022 - 11:33


Medeier, og daglig leder på ball, Anders Kjærmann Jensen. Foto: Mohammad Ataey

Tildelingen av årets fotball-VM har lenge vært kontroversielt på grunn av Qatars mye omtalte menneskerettighetsbrudd og behandling av immigrantarbeidere i oppbyggingen til mesterskapet.   Både bedrifter, organisasjoner og privatpersoner har varslet at de vil boikotte arrangementet. 

 Sportsbaren Ball er en av plassene som boikotter årets VM, og kommer ikke til å vise noen av årets kamper. 

– Vi er en av få sportspuber i Oslo som boikotter. Tanken om boikott har vi hatt lenge, og det har vært enighet blant eiere og ansatte om at dette var riktig for oss. Samtidig har vi også jobbet med et alternativ for å trekke folk og erstatte den tapte inntjeningen, sier daglig leder og medeier av Ball, Anders Kjærmann Jensen. 

Retur til klassikerene 

Han forteller at løsningen ble å erstatte kamper fra Qatar-VM med klassiske kamper fra tidligere VM, i samarbeid med Finn.no. På tirsdag stod derfor sjokkkampen USA – Portugal fra 2002, thrilleren Argentina – England fra 1998, og til slutt målfesten Nederland – Brasil fra 1994 på plakaten. Planen er å vise slike kamper så lenge VM I Qatar foregår. 

Hvordan har responsen på dette vært? 

– Det har vært noen få negative kommentarer på facebook, men bortsett fra det har det utelukkende positive tilbakemeldinger fra de som er innom, og vi tror mange kommer til å møte opp i kveld, sier han. 

Han håper en seerboikott kommer til å ha en effekt på hvordan VM blir tildelt og arrangert i fremtiden. 

– Et sted må man jo starte. Jeg tror helt klart en boikott kan ha en effekt, men det kommer helt an på hvor mange som blir med. Det blir spennende å se seertallene fremover. Jeg leste nylig en spørreundersøkelse hvor 20 prosent av de som deltok sa de ikke kom til å se VM i det hele tatt. Hvis det er tilsvarende tall på verdensbasis er det jo betydelig, sier han.  

Han er imidlertid klar på at Ball uansett ikke kommer til å vise noen av årets kamper. 

– Vi kan ikke stille oss bak at VM er lagt til et land som bryter menneskerettigheter over en lav sko, hvor det er straffbart å være homofil, og hvor immigrantarbeidere bindes til slavekontrakter. For oss er det først og fremst et samvittighetsspørsmål, sier han. 

Alt for torget!

I tillegg til å vise gamle kamper, var det også muligheter for gjestene å kjøpe utstilte VM-effekter. Her kunne man få tak i retro-drakter, nostalgiske plakater og diverse annet fotball-memorabilia. I tillegg ble de mest ettertraktede draktene loddet ut på slutten av kvelden. Alle inntektene fra salget går til Joshua King Football Academy, et gratis fotballtilbud til barn. 


Markedssjef i Finn.no, Hanne Lill Johnsen Foto: Mohammad Ataey

– Vi har jobbet med ideen til et Brukt-VM en god stund, hvor vi har en litt annerledes fotballfest, fordi brukt er jo det Finn er best på, forklarer Hanne Lill Johnsen, markedssjef i Finn.no. 

Hun beskriver Ball som en naturlig samarbeidspartner. 

– Vi visste tidlig at vi ville samarbeide med noen, og da vi hørte at Ball var så tydelige på sitt standpunkt, inviterte dem til et samarbeid. Og det var de heldigvis positive til, forteller hun. 

Vinn-vinn

Johnsen ser imidlertid ikke på kveldens arrangement som en boikott, men snarere som et tilbud til de som står i et moralsk dilemma med tanke på årets VM. 

– Nei, dette er ikke en boikott, men vi har jo hørt om at det så mange som 20 prosent av supportere som ikke vil se på, så vi ønsket å heller lage noe positivt ut av det og lage en fotballfest for de som har lyst til å se fotball, men like gjerne kan se på gamle klassikere, sier hun. 

Hun forteller også om alle fotball-artiklene som henger rundt i hele lokalet, og som gjestene kan enkelt kan kjøpe ved å vippse direkte til fotballakademiet. 

– Vi tenker at dette er en vinn-vinnsituasjon, de gamle draktene får et nytt hjem, samtidig som at pengene går til et godt formål, avslutter hun. 

VM-magien 

Kompisene Hallvard Aamlid, Marius Gulbranson Nordby og Sven Barlinn var blant gjestene som var innom Ball for å se VM-fotball etter jobb. De satte pris på den alternative kampplanen. 

– Vi boikotter VM fullstendig, men er glad i både fotball og VM. derfor er jeg er strålende fornøyd med arrangementet her i kveld. Man ser jo ikke normalt fotballkamper i reprise, men jeg gleder meg til å se Nederland-Brasil, som jeg husker som en fantastisk spennende kamp da jeg så den i 1994. Den bli gøy å se på ny, da får jeg tilbake den gode VM-følelsen, sier Aamlid. 

Kompisen Marius Gulbranson Nordby nikker samtykkende. 

– Å boikotte er noe jeg først og fremst gjør for min egen del, da jeg jeg nekter å la meg underholde av noe som strider mot mine verdier. Samtidig er det fint å få tilbake noe av VM-magien, uten å gå på akkord med prinsippene sine, skyter han inn.


Kameratene Hallvard Aamlid, Marius Gulbranson Nordby og Sven Barlinn koste seg med klassiske kamper på storskjermen. Foto: Mohammad Ataey

Kamp om plassene 

Fotballentusiasten Kevin Harbosen er en av de som er tidlig ute på kveldens arrangement, for å holde av plasser til resten av kompisgjengen, før lokalet blir fullt.

 – Jeg deltar her i kveld, fordi jeg er glad i fotball, men ikke så glad for det som skjer med fotballen på toppnivå om dagen. Derfor har jeg ikke lyst til å se på årets VM, sier han. 

Han sier det derfor er gøy å se på gamle kamper, og at han nok kommer til å se alle kampene som blir vist i kveld. Han sier han også har sett seg ut noe fotball-memorabilia på kveldens arrangement. 

– Det er veldig mange kule drakter hengende her, så det kan godt hende det blir et kjøp i løpet av kvelden, ja, avslutter han. 


I den siste pausen trakk fotballjournalist Jonas Bergh-Johnsen vinnerne av de mest ettertraktede fotballdraktene. Foto: Mohammad Ataey

 

Emneord: