One Love-kapteinsbindet som opprinnelig skulle tas i bruk i fotball-VM i Qatar. Foto: Eivind Idland Hansen

FIFA sanksjonerer lagene ved bruk av "One Love" kapteinsbindet

I helgen tok FIFA en helomvending og nektet landslagskapteinene å bruke "One Love"-kapteinsbindet i Qatar-VM. Dette skapte sterke reaksjoner blant mange.
Fredag, 25 november, 2022 - 13:05

“One Love”-kapteinsbindet ble introdusert i 2020 som en del av en kampanje som skal inkludere alle og enhver og motsette seg all form for diskriminering i fotballen. I årets fotball-VM i Qatar skulle syv nasjoner benytte seg av dette kapteinsbindet for å fremme budskapet, men ble i helgen nektet å bruke det av FIFA. Qatar er et mye omstridt land og støtter blant annet ikke homofili, der du kan bli straffet med inntil syv års fengsel. Av den grunn ville de derfor ikke tillate kapteinsbindet i mesterskapet. 

Ekspertens ord

NRKs fotballekspert Jan Pettter Saltvedt har uttalt seg en del i media etter hendelsen, og Journalen har også vært i kontakt med han. 


NRKs fotballekspert Jan Petter Saltvedt har vært aktiv i årets fotball-VM. Foto: Vetle Daler. 

– FIFA bedriver en ganske primitiv maktdemonstrasjon gjennom å nekte ikke bare kapteinsbindene, men i praksis alt av klær eller effekter med noe som minner om regnbuefarger, sier Saltvedt. 

Saltvedt er klar i sin tale og mener at det FIFA holder på med er med på å svekke deres rykte.

– Det er en handlingsform som er desperat, som virker lite gjennomtenkt og som mest av alt, er splittende. Det er det siste fotballverdenen trenger akkurat nå, fortsetter Saltvedt. 

Saltvedt tror likevel det finnes flere måter for lagene og enkeltspillerne å markere imot diskriminering. 

– Tyskland viste alternative muligheter før Japan-kampen. Flere kreative markeringsformer kommer garantert, helt til FIFA finner en måte å løse denne selvforskyldte floken på. Ansvar har dessverre blitt flyttet over på spillerne, men ikke mer enn at de bør takle det, sier Saltvedt. 

– Jeg tror det er et tidsspørsmål før ett av de sju lagene trosser FIFA og bruker One Love-bindet, avslutter han.

– Veldig fjernt

Betina Wilberg mener at oppførselen til FIFA er uakseptabel. Selv er hun en del av LHBT+-fellesskapet og mener at i moderne tid burde det være nulltoleranse for diskriminering.


Betina Wilberg (20) støtter ikke FIFAs nekt om bruken av One Love-bindet. Foto: Privat. 

– Jeg tenker at det er en evig kamp hvor det å nekte folk å vise støtte ikke hjelper i noen positiv grad. For meg blir det veldig fjernt for jeg kan ikke se for meg hvordan noen mennesker kan sitte med dette synet på kjærlighet i 2022, sier Wilberg.

FIFA har i etterkant av saken laget et eget kapteinsbind som de tillatter, men uten regnbuefargene på. Dette får Wilberg til å reagere.

– Det kapteinsbindet de har laget gjør egentlig ikke situasjonen noe bedre for det bidrar ekstremt til utestegning, og det er jo fortsatt mange homofile som føler seg annerledes, så man føler det hvertfall nå, fortsetter hun.

 

Hun håper fortsatt at noen av lagene ombestemmer seg. 

– Jeg håper at alle lagene og kapteinene kan stå sammen for inkluderingen, og at det skal være naturlig å inkludere alle, avslutter hun. 

 

Emneord: